Iz svijetaNajnovije vijesti

Delfini iz Kalifornije traže mine u Boki Kotorskoj

Teški transportni zrakoplov tipa “Boeing C-17 Glonbemaster III” sletio je u petak ujutro u zračnu luku Tivat, dopremivši direktno iz baze u San Diegu u Kaliforniji specijalnu postrojbu Ratne mornarice SAD, zvanu Mk 7, tim Programa morskih sisavaca (US Navy Marine Mammal Programe) sa specijalno obučenim delfinima za pronalaženje i markiranje na dnu ležećih morskih mina.
Delfini će narednih 20 dana, koliko će ostati u Crnoj Gori zbog provođenja zajedničke vježbe s crnogorskom mornaricom i mornaricama Slovenije, Hrvatske i Albanije, biti smješteni u posebno pripremljenom dijelu akvatorija tivatske marine Porto Montenegro.
Njihov i zadatak osoblja Mk 7 bit će da do 24. listopada, kada se vježba završava, pretraže podmorje Boke Kotorske u potrazi za zaostalim neeksplodiranim sredstvima iz ratova tijekom 20. stoljeća i urade preciznu mapu s lokacijama ovih sredstava te pomognu razvoj protuminskih kapaciteta Mornarice VCG.
S delfinima koj su u zrakoplovu boravili u specijalnim transportnim bazenima, stigli su i njihovi treneri, veterinarsko i ostalo osoblje jedinice Mk. 7, kao i pripadnici američke mornaričke mobilne postrojbe za uništavanje neeskplodiranih ubojitih sredstava (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit – EODMU 1).
S obzirom da tivatski aerodrom ne posjeduje adekvatnu opremu za prihvat tako velikih tereta pa je za logističku potporu bila angažirana mehanizacija – dizalice i šleperi, koje je za tu priliku posebno angažiralo veleposlanstvo SAD u Podgorici.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.