Iz regijeNajnovije vijesti

Hrvatska: Ribar ulovio bistu maršala Tita

U mrežu najstarijeg neretvanskog ribara, Pave Volarevića (90), na punti Radalj, zalutao je neobičan ulov. Umjesto komarče ili lubina, koje je željno očekivao, Volarević je iz mreže izvukao bistu maršala Tita. Riječ je o originalnoj mjedenoj bisti teškoj oko dva kilograma, koja je zbog stajanja na dnu mora bila obrasla koraljima, koji su još vidljivi na njoj.

Nekoliko se dana Pavo dvoumio šta učiniti sa neobičnim ulovom, vratiti ga u more ili zadržati. Odlučio je zadržati bistu, koju je očistio od nakupina, što nije bio nimalo lagan posao. Sada je nosi u svojoj torbi kao trofejni ulov, spreman pokazati je samo “osobama od povjerenja”. Volarević pretpostavlja da se maršalova bista u moru nalazila najmanje dvadesetak godina, a misli da zna i čije je bila vlasništvo prije negoli je završila na morskom dnu.

Mislim da je maršal stajao u kući Ace Baranjina na Radalju, koji je za vrijeme rata pobjegao u Beograd. Bio je on visokopozicionirana osoba u ondašnjoj SFRJ, kao pomoćnik ministra unutarnjih poslova Aleksandra Rankovića“, pojašnjava šjor Pavo prisjećajući se Ace, koji je bio invalid bez jedne noge.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Često je govorio da je izgubio nogu u bitci s Nijemcima; je li ili nije, tko će ga znati. Ljudi su ga se bojali jer je u kući uvijek imao vatreno oružje“, kazuje Pavo Volarević, koji ulovljenu Titovu bistu ne namjerava vraćati vlasniku.

Šta uloviš u moru, tvoje je“,  smije se vitalni devedesetogodišnjak, koji uz ribolov na Radalju ima mnoštvo hobija, uglavnom muzičkih. Pjeva, pleše, svira harmoniku, violinu, saksofon, jednom riječju samouki multitalent.

Ne znam šta bih vam rekao. To je jednostavno ribarska sreća“, kaže ovaj iskusni ribolovac, najstariji u neretvanskoj dolini, a i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Volio bih da je umjesto maršala bila kakva komarča od desetak kila, kakve sam lovio prošle jeseni, ali što je, tu je. Bolje išta nego ništa“, govori nam dok pozira s “ulovom“ ispred fotoaparata. Iako je prevalio devedesetu, šjor Pavo se osjeća mlad. Svira, pjeva, zabavlja se u svojoj vikendici na Repiću gdje provodi čitavo ljeto. No kada krenu jesenski dani, vraća se u Metković, pa je ovaj neobičan ulov zasigurno njegov ovogodišnji oproštaj s ljetom.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.