Iz regijeNajnovije vijesti

Dubrovnik: Sastanak o izgradnji “Gornjih horizonata”

O gradnji “Gornjih horizonata”, sustava hidroelektrana u BiH, razgovarali su župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, ravnatelj uprave za susjedne zemlje i Jugoistočnu Europu Ministarstva vanjskih poslova RH Davor Vidiš i voditelj Odsjeka za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu Državnog zavoda za zaštitu prirode RH Neven Trenc.
Na sastanku su sudjelovali i čelnici neretvanskih jedinica lokalne samouprave te predstavnici građanskih udruga.
Još je jednom utvrđeno da su od već realiziranih projekata u susjednoj hercegovačkoj regiji nastale negativne posljedice jer su neki izvori, primjerice u općini Zažablje, smanjeni na 25 posto od prijašnje izdašnosti.
Na sastanku je iskazana ustrajnost da se nađu najbolja rješenja za cjelokupno šire dubrovačko područje koje ovisi o dotoku vode iz zaleđa, a izneseno je i više zahtjeva o projektu “Gornji horizonti”.
Tako se zahtjeva da se projekte u Hercegovini sagledava kao cjelinu te da se studija utjecaja na okoliš mora napraviti za cjelokupni zahvat.

Također, zahtijeva se zaustavljanje svih radova dok se ne dovrše sve studije i ne dokaže da su zahvati bez negativnog utjecaja za područje Dubrovačko-neretvanske županije, da se za HE Dubrovnik 2 također izrade potrebne studije i da se pri tom utvrdi i eventualni utjecaj HE na dotok vode u dolini Neretve.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

Projekt “Gornji horizonti” star je više od pola stoljeća a njime se želi iskoristiti hidroenergetski potencijal dijela sliva rijeka Trebišnjice i Neretve, na teritoriju Republike Srpske.

Projekt predstavlja pokušaj provođenja voda prema Bilećkom jezeru, a na akumulacijama tih voda bile bi izgrađene tri nove hidroelektrane.

One thought on “Dubrovnik: Sastanak o izgradnji “Gornjih horizonata”

  • Dole gornji horizonti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.