EkologijaNajnovije vijesti

Golić: Crnoj Gori će biti predočena studija o HES Gornja Drina

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a spremno je da Vladi Crne Gore predoči studiju u kojoj se tvrdi da izgradnja hidroelektrana “Foča” i “Buk Bijela” na gornjem slivu rijeke Drine nema utjecaja na životnu sredinu”, ponovila je danas resorna ministrica Srebrenka Golić.

Rekla je da je to ministarstvo sačinilo izvještaj i proslijedilo ga Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a sadrži i informaciju o svim provedenim postupcima u vezi s ovim pitanjem, o čemu je upoznata i Vlada RS-a.

“U provedenom postupku za hidroelektrane “Foča” i “Buk Bijela” Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a nije ocijenilo da ti projekti mogu imati negativne reperkusije i negativan utjecaj na životnu sredinu susjednih država, a na osnovu podataka koji su dostavljeni od ovlaštenih institucija koje su vršile izradu i reviziju studije utjecaja na životnu sredinu”, kazala je Golić.
Studiju je izradilo preduzeće „Projekat“, a reviziju Institut zaštite i ekologije Banja Luka, kao entitetska institucija i Golić tvrdi da su u tom poslu bila angažirana i dva člana iz Sarajeva.
“Međutim, bez obzira  na to što je zvanična institucija ocijenila da nema utjecaja na životnu sredinu, mi smo obavijestili Vladu Crne Gore i spremni smo da im predočimo i samu studiju”, rekla je Golić, odgovarajući na pitanje poslanika tokom “Aktuelnog časa” u Narodnoj skupštini RS-a.
U Banjoj Luci je 26. septembra potpisan ugovor o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine (HES gornja Drina) između predstavnika „Elektroprivrede RS“ i njemačke kompanije RWE.
Dokumentom je definiran odnos od 60 posto za RWE, a 40 posto “Elektroprivreda RS” u zajedničkoj kompaniji, a riječ je o izgradnji četiriju hidroelektrana – “Buk Bijela”, “Foča”, “Sutjeska” i “Paunci”.
Odmah nakon toga iz Crne Gore je upućeno podsjećanje da su Crna Gora i BiH države potpisnice Espo konvencije na osnovu koje se obavezuju na razmjenu informacija i konsultacije u slučaju kada realizacija plana ili projekta može imati uticaja na životnu sredinu druge države.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.