EkologijaNajnovije vijesti

Debilizam: Pravio rakiju od poskoka!?

Hobi Miroslava Zakarije (62) iz Vinjana Donjih, koji za sebe kaže da je vrstan poznavatelj poskoka, najrasprostranjenije zmije otrovnice u Imotskoj krajini, digao je na noge ljubitelje prirode.Za razliku od naših krajeva, u Hrvatskoj je reagovala država.

Podsjetimo, Zakarija je poskoke stavljao u plastičnu bocu i u nju ulijevao lozovaču, a tu je rakiju nazvao – poskokušom. Kako je poskok zaštićena životinjska vrsta, uslijedila je i prijava nekolicine građana, ljubitelja priroda.
“Da, ja sam pokrenuo tu inicijativu”, napisao nam je u mailu Ivor Zakošek, te je uputio Državnom zavodu za zaštitu prirode kako bi se ispitao taj slučaj.
Uvid na terenu
“Nekim ljudima zmija je odbojna i opasna životinja. No, isto tako treba znati da je poskok zaštićena životinjska vrsta i kao takav on je naše prirodno dobro te ga se ne smije ubijati. Osim toga, taj čovjek poskoke stavlja u rakiju, a u njoj je bila i strogo zaštićena zmija crnokrpica (Telescopus fallax). “
Nakon prijave inspekcijskim službama Ministarstva zaštite okoliša i prirode, inspektorica zaštite prirode iz Splita izvršila je uvid na terenu te oduzela gospodinu M.Z. maloga poskoka dužine 15 centimetara koji je odmah pušten u svoje prirodno stanište.
“Također, oduzete su četiri mrtve zmije i proslijeđene firmi “Agroproteinka” koja zbrinjava takve vrste životinjskog otpada, a protiv dotičnoga gospodina ići će i prekršajna prijava zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti posebnih životinjskih vrsti”, riječi su Ivora Zakošeka.
Treba napomenuti da je gospodin Zakošek poslao i originalne fotose puštanja poskoka u prirodu, te nam dostavio i još neke svoje fotose te zaštićene otrovnice. I nakon svega, željeli smo čuti što će na ovo sve kazati osebujni Miroslav.
No, kako ga nismo pronašli u njegovoj kući, prenosimo njegovu rečenicu koju nam je kazao nakon našega upozorenja da je poskok zaštićen i da ga se ne smije ubijati, te da postoje i građani ljubitelji prirode koji se zalažu za očuvanje takve vrste zmija.
“Dobro, zmija otrovnica zbog koje je na mnoga groblja otišlo dosta Imoćana u Imotskoj krajini od pamtivika, zaštićena, može te gristi, pustiti ti otrov, mo’š od njega umrit na licu mista i ne smiš joj ništa. A je li čovik zaštićen, ko štiti njega? Oću li zvati policiju kada mi poskok dođe isprid kuće, da ga ulove, ili ću čekati inspekciju iz Zagreba da ga spreme u posebnu posudu i s njim daleko od moje kuće. Ako je to tako, neka im bude. A oni koji se brinu o tim živinama, pita bi ja njih da ih je ovaj naš ugriza, pa da netko njijov umre, bi li ga toliko branili”, riječi su Zakarijine.
Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

One thought on “Debilizam: Pravio rakiju od poskoka!?

  • Hula hula halš

    O majko moja… wtf?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.