EkologijaNajnovije vijesti

Za rekonstrukciju prečistača u Butilama 7.572.000 eura iz IPA fondova EU

precistac-butileVlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici prihvatila grant namijenjen za finansiranje Projekta otpadnih voda u Sarajevu u iznosu od 7.572.000 eura koji joj je dodijeljen po osnovu Sporazuma o grantu Evropske komisije IPA između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.
Ova sredstva bit će utrošena za rekonstrukciju prečistača otpadnih voda u Butilama u svrhu smanjenja zagađenosti vode iz rijeka Miljacke i Bosne te unapređenje efikasnosti mreže za prikupljanje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.
Kako je naglasio ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi KS Zlatko Petrović, do sredine ove godine bit će sve spremno za revitalizaciju prečistača u svim njegovim fazama.
Spomenuti grant je jedan od najvećih grantova iz pretpristupnih fondova dobiven u regionu i on je dobiven kao prateći grant na kredit Međunarodne banke za obnovu i razvoj od 23.600.000 eura koji se već dvije godine implementira u realizaciji Projekta otpadnih voda u Sarajevu.
Vlada je utvrdila Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja Kantona Sarajevo po Kreditnom sporazumu između Bosne i Hercegvovine i UniCredit bank Austrija AG za finansiranje Projekta nabavke medicinske opreme za potrebe JU Opća bolnica “Prim dr. Abdulah Nakaš”.
Kreditna sredstva po ovom projektu iznose 7.494.000 eura, namijenjena su isključivo za finansiranje nabavke medicinske opreme za ovu bolnicu, saopćeno je danas iz Press službe Kantona Sarajevo.
Ovaj Projekt je dio Programa javnih investicija Kantona Sarajevo 2012-2014. godina, no konačnu riječ o ovoj Odluci dat će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo.
Vlada je na sjednici donijela i rješenje kojim se Hamdija Efendić postavlja za direktora Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo te imenovala Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS u sastavu: Esad Radeljaš predsjednik UO i članovi Samir Tucaković, Merita Tirić Čampara, Aida Haverić, Emina Kasumagić Halilović, Dženana Tanović, Suvada Švrakić, Zahida Dizdar i Samir Kazić.
U popodnevnom nastavku današnje sjednice Vlade Kantona Sarajevo na dnevnom redu bit će Nacrt Budžeta KS za 2013. godinu, najavljeno je iz Press služba KS.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.