Olimpove priče: Prijatelji – moje bogatstvo

Prijatelji – moje bogatstvo

Netko je davno rekao: “Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš”. Ima tu velike istine i u to sam se puno puta uvjerio kada sam se pokušao sa nekime sporazumjeti a nismo imali zajednički jezik za sporazumjevanje.

Međutim, ovoj bih poslovici dodao i “Vrijediš onoliko koliko i gdje imaš prijatelja”. Ovo nije neka poslovica ali tvrdnja iz te rečenice je tačna i provjerio sam je nedavno za Dunavske regate TDI.

Na toj regati osjetio sam šta znači prijateljstvo i podrška prijatelja. Nije da bez njih ne bih prošao zacrtanu stazu regate, naprotiv, ali su mi olakšali i uljepšali pojedine dionice na regati ugodno me iznenadivši.

Krenimo redom:

Zahvalio bih se Veštici i Aki koji su mi pomogli oko smještaja automobila u Beogradu, nabavili mi telefonsku karticu (koju im još nisam platio ali neću im ostati dužan), kao i njihovom, a sada i mojim prijatelju Vladanu koji je nesebično smjestio moje vozilo u svoju garažu, tako da je bilo najsigurnije.

A onda pođimo Dunavom.

U Bezdanu me sačekao Mossi.

Zahvaljujući njemu, a protiv njegove volje, vidio sam jednu univerzalnu osobu sačinjenu od pograničnog policajca, carinika, lučkog kapetana i konobara zajedno. Ali iako nam je pokvario druženje u ugodnom ambijentu čarde, pronašli smo drugo mjesto gdje smo jelence sa zadovoljstvom popili. U nekoliko navrata.

Iako mi je bilo ugodno sa Mossijem, zbog lošeg vremena nismo se mogli duže zadržati što i nije toliko bitno. Važno je da smo se vidjeli, malo se okrijepili, a dalje kako nas život nanese jednoga u blizinu drugoga

Zoran Marinković, zajedno sa suprugom nesebično je ugostio mene i moje prijatelje, regataše, iz Bugarske i Srbije. Program regate mi nije dozvolio da prisustvujem fešti koju su oni spremali povodom mojega dolaska, ali neka, drugi puta će biti bolje.

Pročitajte i:   SRD Ključ: Izvršeno uređenje mušičarske staze na rijeci Sanici

Ako ništa drugo odvojiti ću više vremena za ugodne razgovore sa njima. Za napomeniti je da imaju vikendicu na najljepšem položaju na tome dijelu Dunava i boravak u njoj, odnosno ispred nje, je boravak na samoj dunavskoj obali.

Preko puta Čerevića na ušću Dunavca susreh se sa Mishom D, njegovom vrlo ugodnom suprugom i prijateljima koji su ovamo došli svojim brodovima. Zaista su majstorski odabrali poziciju za odmor u prekrasnoj okolini i uz lijepu Čardu.

Povodom mojega dolaska toliko su jelenka ohladili da su mu se rogovi smrznuli. Ovako pothlađen bio je melem za moje grlo. A tek kakvih sve priča se može čuti od ovoga društva…

Misha D se pobrinuo i da se okrijepim izvrsnom hranom, a posebno me iznenadio kada mi je za put upakovao dva prekrasna jelenceta dobro ohlađena, smještena u konzerve od pola litre. Veliko mu hvala za to.

U starom Slankamenu me iznenadio LSI sa suprugom. Izašao je pred mene tako da me zaista ugodno iznenadio i obradovao. Nismo imali previše vremena biti zajedno zbog mojih obaveza, ali i ono što smo proveli za mene je zaista bilo vrlo ugodno i nezaboravno.

Gospođa od LSI-a je ugodna dama koja je prije neki dan postala baka, što joj se po izgledu nikada ne bi reklo. LSI, pa ni ti ne ličiš na djeda, ali eto ušao si u te životne vode. Hvala tebi i gospođi na posjeti.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

I na kraju još dvojica forumaša. Jedan koji potiče iz grada gdje mi je Olimp stacioniran, i drugi koji me molio da mu uljepšam zajedničku fotografiju. Dobro ih znadete.

Hvala obojici na dočeku. Kapetanu još zahvale jer me u najvećoj gužvi prometa odvezao do mjesta gdje me Vladan sačekao i predao automobil, a zatim me vratio nazad. Hvala obojici.

I taman kada pomislih da se oprostim od regataša, odnekuda se stvorio i Barbanesa sa suprugom. Situacija nam je nalagala da jelenka iskonzumiramo, a teme razgovora postale su neiscrpne. Vrlo ugodni i nadasve otvoreni ljudi.

Gospođa se odvažila sjesti u moga Odiseja, iako je bojažljivo tvrdila da nikada ne bi sjela u tako nestabilno plovilo. Tek kada smo joj objasnili i zagarantirali da je nećemo micati sa parkirališta odvažila se i pozirala za fotografiju. Priznajte da je lijepo ispala.

Nisam financijski bogat čovjek, pa ni približno tome. Nakon ove regate se osjećam najbogatiji. Moje bogatstvo ste vidjeli. Iz dana u dan, iz plovidbe rijekom u rijeku, ono raste i sve više sam bogatiji.

Hvala vam svima prijatelji na podršci, druženju, lijepim riječima i gestama koje ste mi uputili. Rijeke i plovidba opet će nas povezati.

Živim snove, ne sanjam život.” – Olimp

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.