Ozelenjavanjem protiv zagađenog zraka u Sarajevu, još 600 novih stabala

kjkp_park_stablaSadnjom stabala i ozelenjavanjem javnih površina KJKP “Park” daje svoj doprinos  smanjenju zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.

“Nakon što je krajem prošle godine zasađeno više od 100 novih  stabala na zelenim površinama, u januaru je zasađeno još osam  lipa i dva stabla ginko bilobe u ulici Zmaja od Bosne, a sadnja će biti nastavljena kad vremenske prilike budu povoljne”, kazala je Agenciji FENA stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Planiran je nastavak sadnje Sorbus intermedij (jarebika) u ulici Hamdije Čemerlića na potezu prema zgradi Energoinvesta, sadnja platana na potezu od Ilidže prema Novom Gradu u Bulevaru Meše Selimovića i u ulici Ali-pašina, uklanjanje ostataka “Pančićeve omorike” u ulici Zmaja od Bosne od Pofalića prema Dolac-Malti i sadnja novih stabala iste vrste, kao i sadnja crvenocvjetnog gloga na potezu od Pofalića prema Marijin-Dvoru, te sadnja ukrasnog grmlja i dekorativnih stabala na zelenoj površini uz tramvajsku prugu na potezu od Čengić-Vile prema Stupu.

“Sadnje stabala bit će nastavljene i u okviru projekta koji ćemo realizirati s Fondom za zaštitu okoliša FBiH gdje je planirana sadnja oko 600 novih stabala samo u ovoj godini u Kantonu Sarajevo”, kazala je Hamza.

Na osnovu elaborata Šumarskog fakulteta uskoro će početi i orezivanje krošnji, djelimična i potpuna sječa, te liječenje, njega i zaštita stabala u Velikoj aleji na Ilidži (Vrelo Bosne).

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo SRS F BiH u disciplini “Feeder”, seniori - ekipno i pojedinačno

Vrijednost potpisanog Sporazuma je 20.000 KM, a preduzeće “Park” i Javna ustanova za zaštićena područja osigurali su po 10.000 KM.

Tokom prošle godine stabla su pretrpjela ogromna oštećenja. Nakon snježnih padavina u februaru šteta je iznosila oko 100.000 KM, dok je  snijeg u maju nanio osam puta veću štetu.

OZELENJAVANJEM PROTIV ZAGAĐENOG ZRAKA  U SARAJEVU, JOŠ 600 NOVIH STABALA

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Sadnjom stabala i ozelenjavanjem javnih površina KJKP "Park" daje svoj doprinos  smanjenju zagađenja zraka u glavnom gradu BiH. 

- Nakon što je krajem prošle godine zasađeno više od 100 novih  stabala na zelenim površinama, u januaru je zasađeno još osam  lipa i dva stabla ginko bilobe u ulici Zmaja od Bosne, a sadnja će biti nastavljena kad vremenske prilike budu povoljne, kazala je Agenciji FENA stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza. 

Planiran je nastavak sadnje Sorbus intermedij (jarebika) u ulici Hamdije Čemerlića na potezu prema zgradi Energoinvesta, sadnja platana na potezu od Ilidže prema Novom Gradu u Bulevaru Meše Selimovića i u ulici Ali-pašina, uklanjanje ostataka "Pančićeve omorike" u ulici Zmaja od Bosne od Pofalića prema Dolac-Malti i sadnja novih stabala iste vrste, kao i sadnja crvenocvjetnog gloga na potezu od Pofalića prema Marijin-Dvoru, te sadnja ukrasnog grmlja i dekorativnih stabala na zelenoj površini uz tramvajsku prugu na potezu od Čengić-Vile prema Stupu. 

- Sadnje stabala bit će nastavljene i u okviru projekta koji ćemo realizirati s Fondom za zaštitu okoliša FBiH gdje je planirana sadnja oko 600 novih stabala samo u ovoj godini u Kantonu Sarajevo, kazala je Hamza.

Na osnovu elaborata Šumarskog fakulteta uskoro će početi i orezivanje krošnji, djelimična i potpuna sječa, te liječenje, njega i zaštita stabala u Velikoj aleji na Ilidži (Vrelo Bosne). 

Vrijednost potpisanog Sporazuma je 20.000 KM, a preduzeće "Park" i Javna ustanova za zaštićena područja osigurali su po 10.000 KM.

Tokom prošle godine stabla su pretrpjela ogromna oštećenja. Nakon snježnih padavina u februaru šteta je iznosila oko 100.000 KM, dok je  snijeg u maju nanio osam puta veću štetu.
Pročitajte i:   SRD 'Orlja' Olovo: Pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za poribljavanje rijeka ribolovnog područja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.