EkologijaNajnovije vijesti

Skup o zaštiti Hutova blata

Hutovo_Blato_01-3463U povodu 2. februara, Svjetskog dana zaštite vlažnih staništa, danas je u Motelu “Park” na Karaotoku organiziran skup na kojemu će se govoriti o problemima s kojima se suočava Hutovo blato, jedno od najvećih močvarnih staništa u BiH i ovom dijelu Evrope.
Skup su organizirali Svjetki fond za zaštitu prirode, Ekološka udruga “Anguilla” i JP Park prirode Hutovo blato.
Direktor ovog parka prirode Nikola Zovko kazao je u izjavi za Fenu kako su u zadnje vrijeme sve izražajniji negativni utjecaji čovjeka na ekosustav Hutova blata te da je to značajno degradiralo ovaj park prirode. Smanjuje se broj riba, ptice traže druga utočišta, močvarna staništa zarastaju, a jezera presušuju, kazao je Zovko.
“Hutovo blato pritišću dva velika problema već dugi niz godina: nedostatak voda za mini životinjskih svijet i održivi turizam te finansiranje parka prirode, koje nije riješeno na  zadovoljavajući način da bi javno poduzeće moglo normalno upravljati ovim zaštićenim područjem, zaštititi ga, očuvati i unapređivati”, naglasio je Zovko.
On je dodao kako će se na skupu napraviti pregled trenutnog stanja u Hutovu blatu te da će biti riječi o peticiji “Zaustavimo uništavanje Hutovog blata”, koja se potpisivala proteklih mjeseci i o konceptu mehanizama za održivo finansiranje ovog parka, a bit će održane i dvije prezentacije vezane za probleme voda Hutova blata.
Inače, današnjem skupu prisustvuje četrdesetak učesnika.

Pročitajte i:   Apokaliptični prizori HE "Ulog": Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve?!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.