Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

FOTO: Obilježeno otvaranje ribolovne sezone na jezeru Starača u Ilijašu

Postavljanje table na jezeru Starača
Postavljanje table na jezeru Starača

U petak, 01 marta, na jezeru Starača u Ilijašu je upriličeno otvaranje ribolovne sezone u organizaciji korisnika ribolovnog prava na Ribolovnom području 6., Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Prelijep dan je iskorišten za lijepo druženje u kojem su učestvovali ribolovci sarajevskih ribolovačkih udruženja “Sarajevo 1906”, “Vogošća” i “Novi grad”, te veći broj ilijaških ribolovaca.

Domaćini, članovi Udruženja “Bistro!” su prisutne upoznali sa planovima i do sada realizovanim aktivnostima, ali i obavezama koje su kao korisnici ribolovnog prava dužni ispuniti prema Kantonalnom ministarstvu Privrede, ribočuvarskoj službi, obaveznim poribljavanjima predviđenim Ribolovnom osnovom, izradom nove Ribolovno-gospodarske osnove, i mnogim drugim aktivnostima u kojima će biti potreban i eventualni angažman građevinskih mašina za uređenje prilaza jezeru Starača i slično.

Dogovoren je sastanak sa ribolovcima Ilijaša da se i oni aktiviraju u realizaciju projekata koji su od važnosti i za sam Ilijaš a ne samo ribolovačku populaciju opštine. Jezeru i ostalim vodama opštine Ilijaš gravitiraju ribolovci Sarajeva, Vogošće, Breze, Visokog i svih drugih okolnih mjesta, a revitalizacija voda bi povećala posjetu istih.

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

“Tokom ovog druženja, ekipa TVSA Ribolov je napravila emisiju o istom i koristimo priliku da im se zahvalimo za njihovu podršku kroz promociju naših aktivnosti i planova. Isto tako, zahvale idu i našim prijateljima iz USR “Sarajevo 1906”, SRD “Vogošća” i SRD “Novi grad” na podršci i pomoći u organizaciji ovog otvaranja. Nadamo se da ćemo slično druženje obaviti i na obali menadera rijeke Bosne u Lađenici gdje USR “Sarajevo 1906” realizuje isto tako bitan i koristan projekat ribarske i takmičarske staze. Mi, ribolovci, razumijemo značaj ovakvih projekta, no u većini slučajeva nam nedostaje razumjevanje nadležnih, a bez čije podrške ne možemo ni mi, a ni USR “Sarajevo 1906” ništa realizovati. Nadamo se da će se i to uskoro promijeniti i da će oni koji finansiraju razne ekološke projekte više finansirati one u kojima se “zavrnu rukavi” od onih koji se realizuju oko okruglih stolova.”, rekao je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja Bistro!”

Na jezeru Starača je urađena i mala akcija čišćenja smeća i uklanjanja rastinja uz obalu, te je simbolično postavljena i tabla kojom je označena ribolovna voda i korisnik ribolovnog prava na istoj.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

One thought on “FOTO: Obilježeno otvaranje ribolovne sezone na jezeru Starača u Ilijašu

  • svaka cast, hairli da bude….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.