Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Pliva i Janj postale top destinacije

Sipovo_janj_lgtRijeke Pliva i Janj, u opštini Šipovo, postale su evropska top destinacija za flaj fišing, zahvaljujući ulaganjima banjalučke kompanije LTG, koja je dobila koncesiju na dijelove tih rijeka.

Rekao nam je to Mladen Jandrić, član lokalnog sportskog ribolovnog društva, koji kaže da su Pliva i Janj sve atraktivnije za posjetioce. Ističe da, zahvaljujući Goranu Taliću, vlasniku spomenute banjalučke kompanije, veliku korist imaju i mještani koji žive uz te rijeke.

Jandrić smatra da ribolovci, koji su protestovali zbog koncesije dijelova Janja i Plive, nisu u pravu.

“Talić nije ništa odnio iz Šipova, već je samo donio i zaštitio ovo područje. Sad je Šipovo top destinacija kada je u pitanju flaj fišing u Evropi. Sva ta priča još je u uzlaznoj putanji i sve više ljudi će da dolazi ovdje. Oni ostavljaju svoj novac i od toga i mještani imaju koristi, jer iznajmljuju smještaj”, ocjenjuje Jandrić.

On dodaje da je kompanija LTG uložila velika sredstva u Šipovo.

“Talić je zaštitio rijeke i one su sada pune ribe. Razlika između prijašnjeg stanja i onog kakvo je sada je kao nebo i zemlja. Ranije je ovdje riblji fond bio siromašan, a to su sada ribnjaci, puni pastrmke i lipljena. To je otvoreni ribnjak i iz tog dijela Plive i Janja će da se dopunjavaju ostali dijelovi rijeka”, naglašava Jandrić.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

On smatra da su ribolovci, koji negoduju zbog ovog projekta, izmanipulisani kroz “predizborne trikove”. Jandrić kaže da su Pliva i Janj sada rijeke koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

“U subotu smo imali ribolovce iz FBiH, koji su izrazili svoje oduševljenje onim što je urađeno ovdje na rijekama”, kaže Jandrić.

Talić je, podsjetimo, ranije rekao da mu nije jasno zbog čega su pojedinci digli svoj glas protiv ovog projekta, a ribolovce iz Šipova, te predstavnike opštine, pozvao je na saradnju. Koncesione nadoknade, ističe on, ispoštovane su prema zakonu.

Kompanija LTG je od opštine Šipovo na licitaciji, za oko 100.000 maraka, kupila zemljište uz Plivu, na kojem su izgrađeni bungalovi i ostali objekti, a oni su građeni na osnovu urbanističkih uslova spomenute lokalne zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.