EkologijaNajnovije vijesti

Deponija je velika prijetnja za okoliš u BiH!

Hutovo_Blato_01-3463Iako je projekt izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom na lokalitetu Lučino razdolje, na granici između Hrvatske i BiH, a koji je velika prijetnja za okoliš u našoj zemlji, nakon silnih peripetija lani zaustavila bivša resorna ministrica u Vladi Republike Hrvatske Mirela Holy, njen nasljednik Mihael Zmajlović ovih dana je ponovo odobrio nastavak istraživanja na tom lokalitetu.

Njegov potez kojim aktuelizira projekt koji bi ugrozio zaštićeni lokalitet Hutovog blata te 140 podzemnih vrsta Popovog polja, odakle vodu dobiva Malostonski zaljev u 36 podmorskih izvora, izazvalo je revolt tamošnjih udruženja za zaštitu okoliša.

Tako su predstavnici građanskih i ekoloških udruženja u Dubrovačkom primorju izrazili zgražavanje aktueliziranjem ovog projekta te ponovo ukazali na štete koje od deponije mogu nastati u općini Dubrovačko primorje i u zaštićenim staništima u Hercegovini.

S njima se slaže i koordinator za BiH Svjetskog fonda za očuvanje prirode (WWF) Zoran Mateljak.

– Mi već sada baratamo podacima da četiri milijarde kubika vode nedostaje podzemlju istočne Hercegovine i, ako bi se radili bilo kakvi zahvati koji bi dodatno pogoršali tu situaciju, time bi kritično stanje kakvo je sada bilo dovedeno do nepodnošljivog i neodrživog – naglašava Mateljak.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Upravo zbog toga je, napominje on, sadašnju količinu vode mnogo lakše onečistiti, pa bi takvi zahvati, poput izgradnje deponije, dodatno ugrozili Hutovo blato i deltu Neretve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.