EkologijaNajnovije vijesti

Apel za pomoć jezeru Modrac: Ne prestaje kontinuirani dotok ugljene prašine iz rudnika

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPredstavnici mreže OCD “Jezero Modrac“ su u utorak, 26. marta, ponovnim obilaskom terena, ustanovili da dotok ugljene prašine u jezero nije prestao.
Zatekli smo katastrofalno stanje.
Prema podacima JP “Spreča“, u jezero Modrac je do sada uneseno 15 miliona m3 nanosa što je smanjilo njegovu zapreminu za oko 25%.
Iz odvodne cijevi Separacije rudnika Banovići izlazi neprečišćena otpadna voda. Na izlaznoj cijevi i neposrednom vodotoku su jasno vidljivi tragovi dugog izlaska neprečišćene vode iz Separacije.

Rijeka Gostelja, u koju se ulijevaju otpadne vode iz rudnika Đurđevik, je vidljivo zamućena ugljenom prašinom, ali ni blizu zagađenja koje je utvrđeno u rijeci Spreči.

Centar za ekologiju i energiju, kao i ostali predstavnici OCD koji rade na zaštiti jezera Modrac, će nastaviti obilaziti i fotografisati rijeke sliva i jezera Modrac, te redovno informisati javnost o stanju voda sa ciljem da jezero Modrac, naš resurs pitke vode, turizma i razvoja, dobije odgovarajuće mjesto na listi prioriteta.

Očekujemo direktni inspekcijski nadzor kojim bi se utvrdilo stanje poštivanja propisa iz oblasti voda i odgovarajuće kazne za neodgovorne firme.
Centar za ekologiju i energiju

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.