U jednoj zemlji seljačina, na brdovitom Balkanu…

razbijena-tablaNe mislim ovde na zemljoradnike, kada kažem ‘seljačina’, mislim na mentalni sklop seljački, onaj koji želi da mu komšiji crkne krava… ma da crkne i njegova sopstvena, samo da komšija nema mlijeka.

Onog koji ubije brata zbog metra međe… zbog jednog stabla šljive…

Onog koji voli svoju državu, a pogotovo državno zemljište koje eksploatiše, a kad mu se kaže da se to ne može, da je to protiv zakona, jebe istoj državi od ‘od tave dršku’ pa nadalje.

Kojem se bude nacionalni osjećaji samo onda kada se vrati stvarni protjerani vlasnik, a čiju imovinu serbes koristi kao svoju.

Bošnjo (pri tome mislim na sva tri etnosa, Sejdića, Fincija i ostale ‘ostale’) navikao na anarhiju, da može kako mu je ćeif. Da je državno svačije, a najviše njegovo.

Mi prokrčili obalu, naslagali granje koje je i nama za vatre trebalo… ono došlo i probralo sebi za kuće što mu odgovara.
Ostale nam neke daske, sklonili li ih mi, kontamo, vide nas da smo tu, da radimo, mi postavili i tablu… ono došlo i odnijelo daske.
Posadili mi stotinjak sadnica raznog drveća… ono dovelo ovce da pasu i dosta sadnica nam oštećeno.
Mi očistili kompletan plato od smeća… ono ga opet donijelo i razbacalo po platou.

Pročitajte i:   Poziv na KUP BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom - Feeder

A barni mu u njegovo, iskopaj mu glistu sa zemlje, k'o da si mu glavnu arteriju iščup'o. (primjer od prošle nedelje i takmičenja USR “Sarajevo 1906” kada je jedan ribolovac sa dva točka auta bio na livadi – dreke i vriske seljačine iz naslova i priče o 2.000 KM štete koju su mu nanijeli ribolovci).

Kakav ‘korisnik ribolovnog prava’, šta to vi sada glumite? – u glavama je pojedinih koji su navikli 10 godina loviti ribu na rijekama i jezerima gdje nije bilo kontrole.
Koji su nosili sve što ulove “da nahrane mačke”, kao da imaju azil za mačke Kantona Sarajevo.
I koje smo neki dan otjerali time što smo im htjeli naplatiti dozvole, te im mačke ostadoše gladne jer smo im ribu vratili u jezero.

Jeste li se vi to nama osvetili time što ste nam slomili tablu?
E jaki ste, to je čudo jedno, pet milimetara plastike je osjetilo svu vašu snagu… po mraku, kad nije bilo nikoga… ili ste u sumrak jer takvi kao vi se bojite mraka.

Pročitajte i:   Građani traže zaustavljanje devastacije Konjuha: Prirodnom biseru prijeti nestanak

Da poručimo vama, retardiranim seljačinama sa šupljim glavama, bez psovki koje su mi na vrh jezika, a kojima bih slikovitije pojasnio šta vam sve želim – ĆERAĆEMO SE JOŠ!

razbijena-tabla

3 thoughts on “U jednoj zemlji seljačina, na brdovitom Balkanu…

 • 22. Aprila 2013. at 07:20
  Permalink

  Senade, svaka cast za tekst … Apsolutno sve si u pravu, sve su to kreteni nevidjeni, moj rahmetli babo je za ovakve imao izraz “sunjavci”. Oni koji se sunjaju, prikradaju i vrebaju. Cekaju svoju jadnu priliku da se nesto okoriste, drugom napakoste.

 • 22. Aprila 2013. at 10:22
  Permalink

  Da, ipak i srećom, nije sve tako crno, pobrinuo se momak imena Ferid iz Ćifluka, sela uz jezero, koji je, vidjevši polomljenu tablu, došao i samoinicijativno je popravio.

  Mi smo i pretpostavili da tabla nije slomljena od strane lokalnog stanovništva koje će, ako budemo imali sreće i uspijemo realizovati zamišljeno, samo imati koristi od eventualnog kampa, ribolovaca, izletnika…

  Ferida smo u subotu našli, simbolično nagradili i zahvalili mu se za lijepu gestu. 😉

 • 23. Aprila 2013. at 09:54
  Permalink

  svaka cast Feridu …. a i vama …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.