Nastavak uređenja i čišćenja jezera Starača u Ilijašu u sklopu akcije ‘Let's do it’

Ribolovno-takmicenje-na-jezeru-staracaU sklopu akcije “Let's do it”, članovi Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva će nastaviti radove na uređenju obale jezera i čišćenju smeća koje neodgovorni pojedinci i privredni subjekti odlažu u neposrednoj blizini jezera.

“U subotu, 18. maja, kada je predviđeno održavanje akcije “Let's do it”, pokušat ćemo očistiti jednu divlju deponiju koja je napravljena u posljednja dva mjeseca, a koju smo prijavili Eko policiji.”, rekao je Adnan Osmanagić, predsjednik udruženja.

Nažalost, to nije jedina deponija koja je nastala u posljednja dva mjeseca na jezeru Starača.

“Prije desetak dana je nedaleko od te deponije nikla druga, mnogo opasnija i po ljude i po eko sistem jezera. Naime, neko neodgovorno lice ili privredni subjekt je na samu obalu jezera deponovao životinjski otpad. Tu neljudskost, ili kako već nazvati taj čin, smo ovaj put prijavili nadležnim inspekcijama i Policijskoj upravi Ilijaš, te se nadamo da će oni poduzeti sve što je neophodno da se otkriju počinioci.”, poručuju iz Udruženja.

“Nevjerovatna je količina destrukcije u našem čovjeku, nevjerovatno je da se ovakvim načinom odlaganja misli da se riješio sopstveni problem. A to što je on samo prebačen nekom drugom, to ne interesuje počinioce ovakvog i sličnih poganluka. Kako li bi dotični reagovali da se njima, u njihove bašte istrese ovo što istresaju u tuđe ili na državnu zemlju.”, pitaju se u Udruženju ‘Bistro!’

Pročitajte i:   Pomjeranje termina održavanja Juniorskog prvenstva SRS FBiH u mušičarenju

“Uz sve vodotokove, posebno uz rijeke, gdje god može prići kamion, niz obalu je vidljiv otpad, najčešće građevinski, ali tu je i krivica sistema, nakaradnih pravila, nedosljednosti i neprimjenjivanja zakonskih odredbi i blagih kaznenih mjera koje ne djeluju prevetivno. Umjesto da se omogući besplatno lagerovanje ovakvog otpada na za to određena mjesta, naplaćivanje je dovelo dotle da se taj otpad odlaže bilo gdje, a onda su potrebna veća sredstva za saniranje takvih divljih deponija nego što bi bilo naplaćeno za legalno deponovanje. Osim ako se ne nađe dovoljno onih koji bi se kao volonteri borili protiv vjetrenjača. A i kada se nađu takvi, tada izostane podrška nadležnih institucija.”, rekao je Osmanagić.

Udruženje ‘Bistro!’ je od marta ove godine korisnik ribolovnog prava na vodama  Ribolovnog područja 6, vodama na teritoriji opštine Ilijaš. Osim redovnih akcija čišćenja jezera Starača kao vode koju je najlakše revitalizovati, članovi udruženja obilaze ostale vodotokove i evidentiraju sva onečišćenja. Nedavno, Udruženje ‘Bistro!’  je potpisalo Protokol o saradnji na realizaciji “Eko kampa jezero Starača” sa SOS dječijim selima BiH, koje bi koristili ‘SOS-ovci’ za svoju djecu, zatim ostale zainteresovane organizacije, pojedinci ali i javne ustanove poput škola u svrhu organizovanja kampova, škola u prirodi, izleta, umjetničkih kolonija…

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

“Umjesto da se ‘trošimo’ na realizaciju zamišljenog, mi moramo čistiti tuđe smeće i nadati se da će nadležni otkrivanjem počinioca i adekvatnim kažnjavanjem istih poručiti i ostalim eventualnim ‘pametnicama’ što svoje smeće istresaju u tuđe bašte da se počnu ponašati normalno i ljudski. U sklopu akcije ‘Let's do it’ ćemo očistiti ambalažni otpad sa obale, ali je neizvjesno šta će se desiti sa životinjskim otpadom, i nadamo se da ćemo makar tu dobiti podršku nadležnih u smislu da se isti odveze i adekvatno deponuje.”, kazao je predsjednik Udruženja ‘Bistro!’, Adnan Osmanagić.

Za gledanje videa odabrati najveću rezoluciju

httpvhd://www.youtube.com/watch?v=mGKEkAdjGU0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.