EkologijaNajnovije vijesti

Spriječiti zagađenje rijeke Usore!

DSCN7250Pomori ribe i zagađenje rijeke Velika Usora u Tesliću moraju se zaustaviti, rečeno je danas na pres-konferenciji koja je organizirana nakon posljednjeg ekološkog incidenta.

Teslićki ribari i općinske vlasti upozorili su da je tokom vikenda uništena sva riba na potezu od centra Teslića pa do susjedne općine Tešanj, gdje su bili ugroženi i mještani koji se vodom snabdijevaju iz Usore.

Nadležne inspekcije uzorke zagađene vode i otrovane ribe poslali su na analizu i još se čekaju rezultati koji će pomoći u otkrivanju počinalaca ovog djela.

Prema procjenama, uništeno je pola tone ribe, a za zagađivače su predviđene novčane kazne od šest do 10 hiljada maraka, prenosi RTRS.

Radi sprječavanja ovakvih incidenata načelnik Općine Teslić Milan Miličević najavio je skori sastanak s predstavnicima teslićkih privrednih kolektiva koji otpadne vode ispuštaju u Usoru.

Nepoznata hemikalija 18.maja je u jutarnjim satima napravila  ekološku katastrofu u rijeci Usori na području Kaloševića u općini Tešanj.

Voda je potpuno crna i prepuna pjene.

“Kompletan riblji fond u ovom dijelu je uništen, a velike količine ribe plove niz  Usoru”
, izjavio je tada sekretar Udruženja sportskih ribolovaca “Blinker” iz Kaloševića Besim Sejdić, navodeći da je ovo do sada najveća ekološka katastrofa na rijeci Usori.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Radnici JKP “Rad” Tešanj uzeli su uzorke vode da bi provjerili o kojoj se hemikaliji radi i da li ugrožava izvorišta općinskog vodosistema.

Predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Usora” Dušan Jotanović rekao je da ovo nije prvi put da se u rijeku Usoru ispušta otrovni otpad i da se ni ovaj put ne zna ko je za to kriv.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.