Rijekom Tešanjkom teče krv

tesanjka-krvU sjeni velike ekološke katastrofe u rijeci Usori, slično se događa i na rijeci Tešanjki. Već nekoliko godina stanovnici naselja pored rijeke Tešanjke Bukva, Medakovo, Novo Selo i Čifluk u općini Tešanj upozoravaju nadležne da se iz proizvodnih pogona u Industrijskoj zoni u Bukvi u rijeku ispuštaju štetne tvari.

Ovih dana neugodan miris i crveno obojena rijeka dodatno su uznemirili stanovnike koji su zatražili odlučniju akciju nadležnih s obzirom na to da rijeka protječe i pored škole.

“Ovo treba konačno spriječiti. Krv teče non-stop. Naša djeca tu hodaju, igraju se. Ja ne znam više, ovo je katastrofa”, kaže Admir Dugalić iz Medakova.

Smail Hasanbašić iz Čifluka nam je rekao da industrija iz Bukve povremeno rječicu oboji u bijelo. U posljednje vrijeme najčešće je crvena i širi neprijatan miris.

“Ovo smeta već nekoliko godina. Problem je u ovoj rijeci, što smrdi i nanosi štetu. Evo, ja sam jutros došao ovdje i nisam mogao biti tu od smrada”, kaže Hasanbašić.

U Općini ističu da su s potencijalnim zagađivačima obavili razgovore te da komunalni redar i vodni inspektor obavljaju stalni nadzor.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

“O svemu ovome obaviještena je Federalna uprava za inspekcijske poslove i Agencija za vode sliva rijeke Save da bi se kvalitetnom analizom otkrili počinioci i spriječilo daljnje zagađenje”, kaže Edina Kadušić, portparol Općine Tešanj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.