Zaštita endemskih populacija salmonida

osr-konjicOrganizacija sportskih ribolovaca Konjic, danas u Orahovici kod Konjica organizuje radionicu o zaštiti i unapređenju autohtonih i endemskih populacija salmonida rijeke Neretve, kroz primjenu zakona o slatkovodnom ribarstvu i primjenu ribarskih osnova.

“Kao radne teme određene su: Zakon o slatkovodnom ribarstvu i usklađenost sa propisima EU; ribarske osnove i njihova primjena u praksi; sportski ribolov na Neretvi i njenim pritokama; ribolovni turizam, te uzgoj autohtonih populacija salmonida”, izjavio je Feni Đenan Jahura, predsjednik Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

Radionica se organizira u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK/Ž, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Sarajeva, sportsko-ribolovnim savezima BiH i FBiH, a osim predstavnika ovih institucija u organizacionom odboru još je i premijer FBiH Nermin Nikšić.

“Cilj radionice je da se rastuća svijest o potrebi zaštite autohtonih-endemskih vrsta salmonida rijeke Neretve pretvori u jasan, cjelovit i dugoročan koncept na ribarskom području općine Konjic”, rekao je Jahura.

Pročitajte i:   Želimo potpune odgovore i vidljive korake zaštite rijeke Sanice

3 thoughts on “Zaštita endemskih populacija salmonida

 • 30. Maja 2013. at 11:50
  Permalink

  Svaka cast na incijativi. Nadam se da nece ostati kao mrtvo slovo na papiru i da ce autohtoni salmonoidi dobiti realnu sansu za opstanak. Bistro

 • 30. Maja 2013. at 15:12
  Permalink

  Odlicna inicijativa koju vec dugo cekamo. Vratite Neretvi njen stari sjaj!

 • 30. Maja 2013. at 17:44
  Permalink

  Aferim komsije. Konacno jedna prava inicijativa na zastiti naseg blaga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.