EkologijaNajnovije vijesti

Tuzlanskom kantonu prijeti ekološka katastrofa

Rijeka Turija
Rijeka Turija

Građani općine Lukavca upozoravaju lokalne vlasti da ukoliko se ubrzo ne učini ništa po pitanju ispuštanja otpadnih voda Rudnika mrkog uglja Banovići u Turiju, gdje se umjesto rijeke formirala tekuća prljavština, ali i po pitanju drugih zagađivača, moglo bi doći do velike ekološke katastrofe.

“Mogu slobodno reći da ako se nastavi sa ovom dugogodišnjom praksom zagađivanja, ubrzo ćemo izgubiti i posljednji biser naše općine. Uništili su nam jezero Modrac, uništili Spreču, ne smijemo dopustiti da nam unište i Turiju”, izjavio je predsjednik Komisije za ekologiju i zaštitu okoliša Vanja Osmanović.

Pojasnio je da oni kao komisija nemaju praksu izlaska na teren prilikom ovakvih ekoloških katastrofa, zato što nemaju ovlasti, a ni mogućnosti djelovanja, jer funkcioniraju kao savjetodavno tijelo Općinskog vijeća.

U Općinskom vijeću Lukavac pokrenuta je inicijativa da se ispita slučaj kontinuiranog trovanja Turije usljed ispuštanja otpadnih voda Rudnika mrkog uglja Banovići u Turiju, te su inspekcijske službe uputile dopis nadležnom ministarstvu, ali odgovor nisu dobili.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Na osnovu višegodišnjeg praćenja kvaliteta voda, utvrđeno je da su svi vodotoci u daleko lošijem stanju u odnosu na zakonski utvrđeni kvalitet i da po kvalitetu voda odgovaraju III-IV klasi voda.

Vodotoci, prijemom zagađenja putem svojih pritoka, konstantno su opterećeni visokim teretom zagađenja, te se povremeno po kvalitetu mogu svrstati i u vodotoke ”van klase”.

“Bitno je naglasiti da se na rijeku Turiju vrši konstantan pritisak od odlagališta jalovine rudnika Banovići koja sadrži ugljenu prašinu i druge opasne supstance”, istaknuo je Osmanović.

Nadležni organi na kantonalnom nivou, inspekcija i druge institucije ne poduzimaju ništa da se ova agonija zaustavi.

Uzalud su dugogodišnji apeli zabrinutih građana, ekologa, stanovnika mjesne zajednice uz rijeku Turiju i jezero Modrac i sportsko-ribolovnih društava.

Građani općine Lukavac upozoravaju i apeluju na vlasti da hitno poduzmu konkretne mjere, a u protivnom praksa zagađivanja rijeke Turije, ali i jezera Modrac će biti nastavljena, te će dovesti do velike ekološke katastrofe.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.