EkologijaNajnovije vijesti

Na Rakitnici izgradnja dvije male hidroelektrane

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVlada Republike Srpske (RS) donijela je danas Rješenje o dodjeli koncesije za izgradnju i korištenje malih hidroelektrane (MHE) „Ušće“ i MHE „Podgaj“ na rijeci Rakitnici, privrednom društvu „Pionir Energy RS“ d.o.o. Višegrad.

Entitetska Komisija za koncesije je konstatovala da je po Javnom pozivu za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje MHE „Ušće“ i MHE „Podgaj“ na rijeci Rakitnici, pristigla samo jedna ponuda i to ponuđača „Pionir Energy RS“, te da je ponuđač dostavio kompletnu dokumentaciju koja je bila uslov učešća na raspisanom javnom pozivu.

Za izgradnju i korištenje MHE „Ušće“ i MHE „Podgaj“ procijenjena vrijednost investicije će iznositi 2,6 miliona KM, po svakoj MHE, navode iz Vlade RS-a.

Predviđeni koncesioni period od trideset godina, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji, određen je na osnovu Studije ekonomske opravdanosti dodjele koncesije za izgradnju i korištenje MHE „Ušće“ i MHE „Podgaj“ na rijeci Rakitnici, a koju je odobrila Komisija za koncesije.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva ovlašteno je da sa koncesionarom zaključi ugovor o koncesiji, kojim će se bliže urediti koncesioni odnos, te je obavezno da zaključeni ugovor o koncesiji dostavi Komisiji za koncesije, radi provjere rada koncesionara „Pionir Energy RS“.

Pročitajte i:   Održano 2. kolo Premijer lige BiH u lovu šarana i amura

Entitetska vlada je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci utvrdila i Prijedlog zakona o registraciji poslovnih subjekata u RS.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i ukidanja poslovnih i administrativnih barijera.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko – preduzetničkoj djelatnosti, kao i izmjene i dopune Zakona o trgovini, o ugostiteljstvu, kao i o turizmu.

Vlada RS također je prihvatila Informaciju o realizaciji Strategije zapošljavanja u RS za period 2011-2015.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.