EkologijaNajnovije vijesti

U Banjoj Luci počeo prvi ‘Eko festival’

korito1_rijeka_vrbasPrvi Eko festival pod nazivom „Dani Vrbasa“ svečano je otvoren danas, simboličnim puštanjem ribe u rijeku Vrbas u Banjoj Luci.

„Dane Vrbasa“, koji daju ekološku notu manifestaciji „Ljeto na Vrbasu“, otvorio je gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, ističući da ova lijepa dešavanja na Vrbasu nemaju samo kulturno-sportski, već i ekološki karakter.

Podsjetio je da je prije dva mjeseca potpisao “Povelju za čist Vrbas”, sa načelnicima općina iz sliva ove rijeke i da je današnja manifestacija svojevrsna promocija ciljeva te povelje, koji su usmjereni ka promjeni svijesti o tome da Vrbas nije samo prirodni potencijal, nego i značajan privredni i turistički resurs.

“Zato smo se opredijelili da uložimo značajan napor na očuvanju Vrbasa kao jedne čiste, zdrave i ekološki potpuno prihvatljive rijeke, koja će u cijelom svom toku praktično biti zaštićena od daljnjeg zagađivanja. Zbog toga su svi napori ka ostvarenju tog cilja značajni”, kazao je gradonačelnik Banje Luke.

Prvi Eko festival „Dani Vrbasa“ organizovalo je Udruženje građana „Green Vrbas“, u saradnji sa gradskom Turističkom organizacijom i uz podršku Grada Banja Luka.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Prvim Eko festivalom počela je i turističko-sportska i kulturno-zabavna manifestacija “Ljeto na Vrbasu 2013.“, koja slavi 60 godina postojanja.

Organizatori najavljuju i seminare o temi zaštite životne sredine, promocije kajaka, dajaka i raftinga, te održavanje likovnih kolonija, foto konkurs, takmičenje u pecanju i pravljenje riblje čorbe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.