Najnovije vijestiReportaže

FOTO: Druženje planinara i berača borovnica na Zelengori

Grupa planinara i beraca  borovnica na druzenju na obroncima Zelengore Foto I.  BAJROVICU pohode Zelengori – uspješno završena manifestacija „Zelengorska jezera i Dani borovnice 2013.“

U organizaciji Planinarskog društva Zelengora i Turističke organizacije Foča, od 1. do 4. avgusta završena je tradicionalna manifestacija pohod planinara na Zelengorska jezera i tradicionalna manifestacija „Dani borovnice  – Zelengora 2013.“.

Planinsko područje je izuzetno  bogato ljekovitim biljem  (brusnica, borovnica, majčina dušica, vranilovka, uva, iva, lincura, hajdučka trava, kantarion…). Takođe, na Zelengori rastu mnogobrojne vrste gljiva, prije svega  daleko cijenjeni vrganj, pa rujnica, ježevka,  livadski šampinjoni i drugo.

U toku trodnevnog  druženja planinara i berača borovnica na ljepotici Zelengori bila je prilika da se prijatelji prirode druže na obalama jezera na Zelengori.

U petak, subotu i nedelju planinari su obišli više vrhova na Zelengori: Uglješin vrh, Todor, Stog, Orufu, Zavidež, Videž, Košutu, Trebovu, Ljiljen,  Orlovac i najviši vrh Bregoč na nadmorskoj visini 2.014 metara, kao i jezera: Kotlinačko, Štirinsko, Jugino, Orlovačko, Bijelo i Crno jezero. Planinari zadovoljni, vrijeme ih je poslužilo, a bilo ih je iz Srbije, Hrvatske i svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Cilj ove manifestacije je promocija turističkih potencijala  opštine Foča i Nacionalnog parka Sutjeska.  Najvrijedniji biser Foče je Nacionalni park „Sutjeska“ (17.2250 ha) sa prašumom Perućicom, te planinama Zelengorom,   Maglićem, Volujakom, Trebovom, Donjim i Gornjim Barama, dok posebnu čar boravka u Parku daje  osam planinskih jezera glečarskog porijekla, poznatih kao „gorske oči“. Maglić, najviši vrh  Bosne i Hercegovine (2386 m),  nalazi se na samoj granici sa Crnom Gorom.

Pročitajte i:   Završena Premijer Feeder liga BiH za 2024. godinu

Nacionalni park  „Sutjeska“ na Tjentištu je jedan od  najraznovrsnijih  kompleksa ekosistema na području BiH i jugoistočne Evrope. Član je  Evropske federacije parkova  EUROPARC. U najužem dijelu  Parka nalazi se strogo  zaštićeni prirodni rezervat, prašuma Perućica (1.434 ha), jedan od najočuvanijih  prašumskih  rezervata u Evropi. U samom srcu  prašume nalazi se atraktivan vodopad Skakavac, visok preko 75 m.

Na Pašinoj poljani zatekli smo nekoliko stotina izletnika koji su se družili u prirodi.   Bilo  je prelijepo druženja sa planinarima u prirodi i obilaska planinski masiva.  Nebojša Zlatanović iz Srbije rekao nam je da prvi put dolazi na Zelengoru i da je ova planina izuzetno lijepa. Zahvaljuje se PD Zelengora na pozivu i kako reče ponovo želi da se vraća u pohodne Zelengori. Sreten Mališ iz Vrbnice  kupio je tri jahaća konja koje iznamljuje za   jahanje  putevima koji vode za Trebovu, Zelengoru, Videž i Zavidež. To je atraktivni prevoz  jahanjem na konjima.

  Velemir Čančar, šef RJ Vrbnica – Šumsko gazdinstvo Maglić bio je cijeli dan  u društvu planinara i berača borovnica i svi  Maglićevi objekti u Vrbnici bili su na raspolaganju gostima iz svih krajeva naše zemlje. U vrbnici su nas dočekali: Goran Milanović, Veselin  Vujčić, Velemir Čančar, Drago Vladičić, Milanko Vladičić, Slobodan Drakul, Ilija Paprica,  Siniša Rašević,  Milovan Veljović,   Ilija i Vajo Vujčić, Izet Čolo, Pero Mališ i  brojni drugi  ljubitelji prirode.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Ljeposava Đajić, predsjednica Turističke organizacije Foča ne krije zadovoljstvo što se u Vrbnici, Pašinoj Poljani i Zelengori okupio veliki broj ljubitelja prirode i izletnika koji su uživali u prirodnom ambijentu. Za sve učesnike u Verbnici obezbjeđen je ručak. Mještani sela Vrbnica počastili su goste domaćim specijalitetima, kajmakom, pogačom i pitom ispod sača, domaćim medom, gurabijom, kolačima Bilo je pjesme i igre do kasno u noć. Berači borovnica imali su priliku da uberu kvalitetne borovnice na obroncima Zelengore, ali i da se druže sa planinarima u Vrbnici. Organizacija  pohoda na Zelengoru zaslužuje svaku pohvalu.

Tekst i snimci: Ismet BAJROVIĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.