Najnovije vijestiUlovi

Veliki ulov na jezeru Modrac kod Lukavca: Borba sa somom od 45 kilograma!

veliki-ulov-na-jezeru-modrac-kod-lukavca-borba-sa-somom-od-45-kilogramaUobičajeno nedjeljno pecanje na lukavačkom jezeru Modrac dugogodišnjem ribolovcu Ahmetu Jusufoviću, poznatijem kao Kodžak, pretvorilo se u pravu dramu.

Kraj pecanja je bio sretan, a ulov jedan od najvećih na ovom jezeru. Prema njegovim riječima, negdje oko 12 sati je primijetio da udica trza, te da je nešto upecao. S obzirom na to da je lovio jednokukom udicom, priborom za šarana, pretpostavljao je da se o toj vrsti ribe i radi.

– Kada sam povukao štap, vidio sam da je nešto ogromno upecano. Ušao sam u čamac i ponovo povukao štap. Vidio sam da je som i jednostavno nisam mogao da vjerujem. Nastavio sam da izvlačim ribu, ali pošto sam bio sam, nikako ga nisam mogao izvući iz vode, ispričao je Ahmet za naš list.

Potom, naveo je on, som je povukao njega zajedno sa čamcem nekih 150 metara od obale, što je dodatno otežalo izvlačenje ove ribe.

– Zvao sam komšiju Srećka, koji se nalazio na obali da dođe i da mi pomogne. On je uzeo željeznu kuku i plivao 150 metara do čamca. Kukom smo zajedno zakačili soma i nakon pola sata ga izvukli na obalu, ispričao nam je Ahmet, dodajući da je izvlačenju soma prisustvovalo dvadesetak ljudi.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

– Odmah smo ga izvagali i izmjerili. Imao je 45 kilograma, a bio je dug čak 180 centimetara, ispričao nam je Ahmet.

Kako nam je kazao, ranije su ribolovci na ovom jezeru lovili i veće somove, ali na druge načine.

– Međutim, da je neko ovako s obale pecao, da je lovio priborom za šarana i da je upecao ovoliku ribu, to do sada nisam čuo. A kada su u pitanju drugi načini pecanja, velikih ulova je bilo i ranije, kazao nam je Ahmet, koji je soma tokom nedjelje i ponedjeljka podijelio sa prijateljima i komšijama.

Kako nam je Ahmet kazao, on je i ranije imao velikih ulova, a uglavnom posljednjih godina peca na jezeru Sniježnica kod Teočaka.

Jezero je čisto

Ahmet ističe da informacije o zagađenosti jezera Modrac, koje se plasiraju posljednjih dana, nisu tačne. Ljudi se kupaju, a ribolovaca je sve više.

– Ovdje sam 25 godina. Jezero je čisto. Prije dva-tri dana sam čistio travu u jezeru i uhvatio sam nekoliko rakova. To znači da je voda čista, ispričao nam je Ahmet.

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

One thought on “Veliki ulov na jezeru Modrac kod Lukavca: Borba sa somom od 45 kilograma!

  • Bravo majstore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.