Vodostaj svih 12 rijeka u RS drastično opada: Uništen riblji fond!

slikac.phpVodostaj svih 12 rijeka u RS, čiju visinu svakodnevno mjeri i prati Republički hidrometeoroški zavod, posljednjih nekoliko nedjelja konstantno opada ili stagnira, što je dovelo do velikog uništenja ribljeg fonda.

Nikola Blagojević, analitačar u sektoru hidrologije u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, potvrdio je da je vodostaj rijeka u opadanju ili stagnaciji te da će situacija biti još puno lošija ukoliko narednih desetak dana ne padne kiša.

“Najkritičnija je situacija rijeke Bosne kod Doboja, koja je najbliža da dostigne istorijski minimum od minus 157 centimetara. Njen vodostaj juče je iznosio minus 151, znači još nekoliko centimetara i imaće rekordno nizak vodostaj”, kazao je Blagojević.

On je naveo da vodostaj ostalih rijeka nije još ekstremno nizak, ali da dug sušni period uzima danak i ukoliko bi se zadržao još deset do petnaest dana, situacija bi bila više nego kritična.

“Na rijeci Uni je takođe izmjeren dosta nizak vodostaj. Uglavnom, vode u većini rijeka je malo, ali nadamo se da će narednih dana doći do stabilizacije vremenskih prilika i padavina”, kazao je Blagojević.

Pročitajte i:   Neiskorišteni potencijali Buškog jezera

U sportsko-ribolovnim udruženjima kažu da je situacija dramatična i da, pored suše, uništenju ribljeg fonda doprinosi i veliki nemar pojedinaca, kao što je kopanje šljunka.

Darko Mitrović, predsjednik Sportsko-ribolovnog društva “Bosna” iz Doboja, kazao je da je tačno da je nivo rijeke Bosne veoma nizak, što se negativno odražava na riblji fond u ovoj regiji.
“Dodatni problem je nemaran odnos pojedinaca, koji na primjer prave most pa su nam pregradili rijeku ili kopaju šljunak, pa se u te rupe koncetriše sva riba i kasnije, kada presuši ta voda, jednostavno ugine. Mi smo preduzeli mjere, vjerovatno će ići i tužba za ove pojedince, jer oni naprave štetu veću nego suše”, istakao je Mitrović.

On je istakao da ribarima jedino preostaje da se nadaju da će kiša uskoro početi padati jer jedino to može spasiti ribu preostalu u rijekama.

Slobodan Golić, iz Sportsko-ribolovnog društva “Amur” iz Gradiške, kazao je da je vodostaj rijeka u ovom području posljednjih godina izrazito nizak i da presušuju rijeke koje nikad dosad nisu ostajale bez vode.

“Za Savu se zna da je niska dosta u ljetnim mjesecima i tako je već godinama. Međutim, ove manje rijeke do prošle godine nisu nikad presušivale, a sada već nema vode i većinu njih možete pregaziti. Situacija je, kada je u pitanju riba, kritična jer logično da ako nema vode nema ni ribe”, naglasio je Golić.

Pročitajte i:   Bilten takmičenja u organizaciji SRS FBiH za 2023. godinu

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju jezera, situacije je, takođe, dosta loša u ovom periodu.

“Mi smo od 2010. u tri jezera na našem području pustili oko 100.000 mlađi razne ribe. Međutim, voda u tim jezerima je jednostavno nestala, da li su u pitanju podzemne vode ili nešto drugo, ne znam. Tu mlađ smo platili oko 11.000 maraka, a uništena je. Da je ostala, sada bismo raspolagali ogromnim ribljim fondom i vrijednost u ribi bi bila mjerena stotinama hiljada maraka”, kazao je Golić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.