Iz regijeNajnovije vijestiUlovi

Čudne ribe u Jadranu: Ulovio neobičnog kostoroga u Istri

Jurica-Frankovic-3465345Jurica Franković (38) dva put u životu u Jadranu ulovio kostoroga – rijetku ribu čije je prirodno stanište Atlantik. Jurica ju je prvi put pojeo, iako neki kažu da je otrovna

Nije mu se odmah dala, borila se svom snagom, žustro vrtjela u krug, no uspio je. Drugi put u životu ribolovac Jurica Franković (38) iz Zagreba, zvani Micek, ulovio je kostoroga. Riba snažnih usta i tvrde kože u Jadranu je vrlo rijetka. Ne voli hladnu vodu, najčešće obitava u toplijim morima, a mnogi je znaju kao otrovnicu.

“Ulovio sam ga udicom na dubini od desetak metara. To je riba borac koja se pri vađenju vrti u krug, a kad je izvučete na obalu, ispušta piskutav ton. Bio je dug 30-ak centimetara, znam da je vrlo rijetka riba, a prema tvrdnjama nekih i otrovna”, rekao je Jurica.

Posrećilo mu se prije dva dana u Svetoj Marini u Istri, a prvi put je to bilo prije 15 godina na dubini od 20 metara. S društvom ju je pojeo.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

“Tek poslije sam pročitao da je ta riba

koja živi u Atlantiku otrovna, ali nama nije bilo ništa. Samo nije bila ukusna, meso joj je ljepljivo. Valjda smo svi koji smo jeli toga dana podijelili otrov”, našalio se.

Alen Soldo, profesor s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu, objašnjava da pronalazak kostoroga u sjevernom dijelu Jadrana upućuje na zatopljavanje mora.

“Naši ga ribari izbjegavaju jesti jer nije ukusan, mada znam da se u nekim zemljama sprema. Ima tvrdu kožu pa je možda zaborave skinuti. No oduvijek ga prati glas da je otrovan iako to nije istina. Sjećam se priče da kad je prije desetak godina ulovljena kod Mljeta, ostavili su je u jastožeru. Ubrzo nije ostao ni jedan jastog, sve ih je pojela”, objasnio nam je Soldo.

 

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

One thought on “Čudne ribe u Jadranu: Ulovio neobičnog kostoroga u Istri

  • Dakle, nije otrovna onda? XD

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.