EkologijaNajnovije vijesti

Neretva zagađena fekalijama

mostarSva kanalizacija s područja Mostara izlijeva se u rijeku

Sva kanalizacija s područja Mostara direktno se na ukupno 35 kanalizacijskih otvora izlijeva u Neretvu u užem gradskom području.

U tom dijelu ne postoji nijedan prečistač otpadnih voda pa zato ni ne čudi da je Neretva u tom dijelu maksimalno zagađena zbog čega je kupanje u njoj striktno zabranjeno, na što su upozorili nedavno i iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) HNK.

Posljednje analize vode iz Neretve pokazale su izuzetno visoku koncentraciju opasnih bakterija od kojih su najprisutnije Escherichia coli, zatim Enterococcus faecali i Serratia koje, upozoravaju stručnjaci, mogu izazvati brojne bolesti poput konjuktivitisa, upale mokraćnih kanala, uha, gljivična oboljenja i serozni meningitis.

Mostarci i turisti uprkos ovom upozorenju i dalje traže osvježenje kupanjem u Neretvi nadajući se da će Grad Mostar uskoro ispuniti sve obaveze za odobravanja kredita od Svjetske banke vrijednog 22 miliona KM za implementaciju dugo najavljivanog projekta gradnje kolektora i prečistača s desne i lijeve strane Neretve.

Predsjednik mostarskog ekološkog Udruženja “Eko-Most” Željko Marić ističe da je taj projekt jedan od najznačajnijih u Mostaru te da bi se njegovom realizacijom zauvijek riješio problem otpadnih voda.

Pročitajte i:   Donji Vakuf: Održan Kup 'Open Ajvatovica 2024'

– Naravno da će, ako se to riješi, i Mostarci masovnije izaći na Neretvu i više se družiti s njom, kako su to i naučili. Do tada u gradskom području kupanje je opasno, a svi oni koji to rade čine to na vlastitu odgovornost jer je prisutnost fekalnih voda u njoj iznad dozvoljenih granica – ističe Marić, preporučivši kupačima da, dok se prečistači ne izgrade, na kupanje idu iznad Mostara te ispod Bunskih kanala gdje je rijeka izvrsna za kupanje.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.