Iz svijetaNajnovije vijesti

Riba po imenu ‘blobfish’ zvanično najružnija životinja na svijetu

blobfishRiba namćorastog izgleda po imenu blobfish, dobila je podršku javnosti i postala oficijelna maskota ”Društva za zaštitu ružnih životinja’

Ova pozicija znači da je blobfish nezvanično i najružnija životinja na svijetu sa preko 10.000 glasova.

Udruženje je započelo ovu kampanju kako bi skrenula pažnju na „ružne životinje koje potpadaju pod ugrožene vrste“. Pobjednik ove akcije proglašen je na Britanskom naučnom festivalu u Njukaslu, prenosi Pobjeda.me.

Biolog i televizijski voditelj, Sajmon Vat, koji je takođe i predsjednik ovog udruženja, izjavio je da se nada da će kampanja privući pažnju kada su u pitanju prijetnje sa kojima se ova divna i prelijepa stvorenja suočavaju.

„Naš tradicionalni pristup zaštiti je egoističan. Čuvamo samo one životinje sa kojima se povezujemo jer su lijepe, kao što su to pande. Ukoliko su prijetnje od izumiranja loše kao što se čini, onda je fokusiranje na samo lijepe životinje poptuno pogrešno. Nemam ništa protiv pandi, ali one već imaju svoju podršku. I drugim životinjama je potrebna pomoć“, izjavio je Sajmon za BBC.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

Vat se takođe nada da će ovo glasanje malo razvedriti ljude koji se bave očuvanjem životne sredine.

„U pitanju je najdepresivnija nauka kojom se danas možete baviti. U osnovi mi se pitamo – ko je danas umro?“.

Ovo neobično stvorenje živi od obala južno-istočne Australije i Tasmanije na dubinama između 600 i 1.200 metara gdje je atmosferski pritisak nekoliko desetina puta veći nego na nivou mora, a želatinasto tijelo ove vrste malo je gušće od vode.

httpv://youtu.be/qQRV5d8duwg

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.