Najnovije vijestiTehnike i priborVideo

Ribolov hranilicom

Alen_Sehovic_Seha_DeverikaPiše: Alen Šehović – Šeha

Ribolov hranilicom je jako efikasna i popularna metoda ribolova ciprinida (šarana, amura, mrene, babuške, karasa, klijena itd)
Zahvaljujući tome što svakim zabačajem punimo hranilicu i prihranjujemo istu lovnu pozicijuč ribu je moguće duže vrijeme zadržati na poziciji.

Kada odredite poziciju za ribolov, nađite neki orijentir na suprotnoj obali, zabacite i stavite štap u nosač da struna potone. Nakon toga namotajte opuštenu strnu da se vrh stapa lagano povije. Sada uzmite vodootporni flomaster i markirajte strunu pored same mašinice ili navezite komad strune od gumiranog materijala (ja koristim power gum tankog prečnika). Taj stoper vam neće pretjerano smetati i cijelo vrijeme ribolova možete loviti na istoj daljini.

Ja često koristim i klip na špulni gdje ubacim strunu te, nakon što zabacim, obavezno izvadim strunu iz klipa jer ako zaboravite izvaditi klip, kačenjem veće ribe sigurno dolazi do kidanja strune zbog nemogućnosti da kočnica na mašinici vrši svoju funkciju pri bjegu ribe.

Potreban pribor:

Štap – možete loviti u “velikom stilu” ako imate štap predviđen za ribolov hranilicama koji se nazivaju ‘feeder’ štapovi.
To su štapovi koji su konstrukcijski namjenjeni ovoj metodi ribolova. Većinom pri kupovini dobijete i izmjenjive vrhove koji su manje ili više elastični i koji koriste kao vizuelni indikator ugriza ribe.

Ukoliko nemate feeder štap, možete loviti i s drugim štapovima, samo pazite da gramaža štapa može podnijeti teret hranilice.

Štap za ribolov hranilicom:

seha-hranilica-deverika-1

Mašinica – možete koristiti običnu ili bolje ‘baitrunner’ mašinicu (mašinica sa mehanizmom za slobodan hod špulne), sa kapacitetom od minimalno 200 metara strune u debljini 0.25 mm.

Mašinica:

seha-hranilica-deverika-2

Postoje dvije vrste hranilica – to su takozvane ‘in line’ ili linijske otvorene hranilice i polu zatvorene hranilice koje se vežu na paternoster sistemom. Slika ispod su razni tipovi polu-zatvorenih hranilica.

seha-hranilica-deverika-3
Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Složen sistem poluotvorene hranilice na peteronoster sistemu

seha-hranilica-deverika-4

A – Udica sa mamcem (u ovom slučaju sa paletom) na dlaci
B – Predvez od monofila ili upredene strune koja uvijek mora biti manje nosivosti od glavne strune (na kraju predveza dodana je mala virbla koja sa perlom služi kao stoper i gdje se veže osnovna struna
C – Praškasta prihrana u koju su ubačene palete
D – Poluotvorena hranilica
E – Perla koja štiti čvor predveza na maloj virbli
F – Osnovna struna koja uvijek mora biti veće nosivosti od preveza sa mamcem

Sistem za ribolov inline (linijskom) hranilicom

seha-hranilica-deverika-5

A – Udica sa mamcem koji može biti direktno na udici ili na takozvanoj dlaci
B – Predvez od monofila ili upredene strune koja uvijek mora biti manje nosivosti od glavne strune
C – Virble sa kopčom ili bez nje. Koristite sa kopčom ako je potrebno često mijenjati predveze
D – Perle ili takozvanog stopera koji ima funkciju zaštite čvora od oštećivanja udarcima hranilice
E – Hranilice gdje postoje ovakve otvorenog tipa kao na slici ili polu-otvorenog tipa za ribolov crvićima
F – Prihrane u koju uvijek ubacite i jedan dio mamaca na koje lovite
G – Osnovna struna koja uvijek mora biti veće nosivosti od predveza

Mamac možete postaviti i na takozvanu dlaku. Ovaj sistem se pokazao kao dosta efikasniji pri ubadanju ribe bilo da koristite propusni sistem hranilice ili polu-fiksni.

Pogledajte video klip kako se veze predvez sa dlakom i na koji način vežete virblu sa predvezom i glavnom strunom.

httpv://www.youtube.com/watch?v=0Kk0KekBgkE

Ilustrativan prikaz vezanja čvora opisanog na početku teksta koji služi kao marker daljine hranilišta.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

 

seha-hranilica-deverika-6seha-hranilica-deverika-7seha-hranilica-deverika-8

Kad ste složili sistem i ostatak probora ostaje vam još da zamješate sa vodom kupljenu ili prihranu koju ste sami kreirali od raznih vrsta brašna, aroma itd.

Ja uvijek praktikujem da u prihranu dodajem vodu na kojoj lovim. Suhu prihranu uspite u kantu i lagano dodjite vodu uz konstantno miješanje tako da dobijete ovlaš skvašenu prihranu (prihrana nipošto ne smije biti previše skvašena i gnjecava).

Poenta prihrane nije da nahrani ribu već samo da je privuče i zadrži na lovnoj poziciji. Najbolje je provjeriti tako što u šaku uzmemo jedan dio prihrane i stisnemo šakom. Taj dio prihrane treba biti dovoljno ljepljiv za se drži na hranilici, ali i dovoljno rastresit da se brzo krene otapati u vodi. Nakon testiranja ljepljivosti prihraneč cijelu prihranu prosijemo na sito kako bi razbili grudvice. U takvu prihranu ubacimo i dio mamaca na koje lovimo kako bi zadržali ribu i navikli je na naše mamce.

Mamci – kukuruz-šecerac iz konzerve (vodu nipošto ne bacajte – dodajte je jezerskoj vodi i vaša prihrana će biti dosta atraktivnija), crvići, mesni narezak, poli salama, paprena sudžuka ili sir narezan na kockice, boile, pastrmske ili šaranske palete itd.

seha-hranilica-deverika-9

U ovom klipu možete vidjeti kako se praktično lovi ovim sistemom. Ja ovdje ne koristim hranilicu zbog brzine riječnog toka, već umjesto hranilice koristim olovo svezano na peternoster sistem. Poziciju sam prije ribolova prihranio kuglama u koje sam, nakon što sam ubacio u njih šljunak, spljoštio dlanovima i tako prihranio kako bi prihrana ostala na željenoj poziciji.

httpv://www.youtube.com/watch?v=SB9yAW3h3M8

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.