EkologijaNajnovije vijesti

Vlada TK podržala projekt poboljšanja kvaliteta vode u Modracu

Asmir_Klopic_Spico_Zivinice_jezer_Modrac_2Vlada Tuzlanskog kantona je danas na vanrednoj sjednici usvojila Informaciju o prijedlogu “Poboljšanje kvaliteta vode akumulacije Modrac primjenom mjera ekoremedijacije“.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vlade, cilj trogodišnjeg projekta, čiji je početak planiran ove godine, je rješavanje problema zagađenja akumulacije od difuznih zagađivača primjenom efikasnih mjera ekoremedijacije i direktna implementacija ovih mjera na terenu kroz pilot projekt.

Akumulacija Modrac najveće je vještačko jezero u Bosni i Hercegovini i najvažniji i najveći višenamjenski vodni resurs čija je prioritetna namjena snabdijevanje pitkom vodom općina Tuzla i Lukavac.

Jezero također obezbjeđuje tehnološkom vodom privredne kapacitete Tuzle i Lukavca i stvara hidro-biološki minimum za razblaženje otpadnih voda koje završavaju u rijeci Spreči, nizvodno od akumulacije.

Tokom narednih 36 mjeseci, uz prethodno identifikovane zagađivače, bit će napravljen plan dugoročne zaštite akumulacije Modrac od difuznih zagađivača primjenom odgovarajućih mjera eko-remedijacije, kao i sveobuhvatna lista projektnih aktivnosti.

Vlada Tuzlanskog kantona je do 2012. godine usvojila nekoliko strateških dokumenata za zaštitu akumulacije Modrac od glavnih izvora zagađenja.

Prva implementirana mjera je bila izgradnja glavnih kanalizacionih kolektora i postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda u Živinicama, kao prvom uzvodnom zagađivaču.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Značajan dio manjih decentralizovanih naselja još uvijek nema izgrađene sisteme za odvodnju i tretman otpadnih voda pa je u naseljima sa manje od 2.000 stanovnika potrebno izgraditi manje sisteme koji bi zahtijevali manje investicije, kao i manje troškove upravljanja i održavanje.

Ukupna vrijednost projekta je 360.000 eura od čega će 300.000 donirati UNIDO program Republike Slovenije, a 60.000 Tuzlanski kanton.

One thought on “Vlada TK podržala projekt poboljšanja kvaliteta vode u Modracu

  • konacno nesto pozitivno za cuti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.