EkologijaNajnovije vijesti

WWF protiv energetskih projekata energetske zajednice i EU

wwf-logoNevladine organizacije iz regije izrazile su zabrinutost oko popisa 35 prioritetnih energetskih projekata Energetske zajednice, regionalne organizacije za energetsku suradnju Jugoistočne Europe, usvojene prošlog četvrtka na sastanku u Beogradu, izvijestila je svjetska neovisna organizacija za zaštitu prirode World Wildlife Fund (WWF).

Nevladine organizacije napale su i Europsku uniju (EU) jer je podržala projekte koji su “u sukobu s njezinim ciljevima na području okoliša i klime”, što predstavlja “ozbiljan udarac vjerodostojnosti EU kao pozitivne snage za zaštitu okoliša i zdravlja ljudi u zemljama zapadnog Balkana”.

Većinu odobrenih projekata smatraju ekološki i društveno štetnim, a riječ je o elektranama na ugljen i velikim hidroelektranama. Među najkontroverznijim projektima navode sljedeće hidroelektrane:

  • Dabar i Dubrovnik II (BiH i Hrvatska),
  • Termoelektranu na lignit Kolubara B (Srbija),
  • Vjetropark Dajc – Velipoje (Albanija),
  • Hidroenergetski sustav na Drini (BiH/Srbija/Crna Gora),
  • Dalekovod Pljevlja – Lastva (Crna Gora i Italija).

WWF u priopćenju kaže kako će razvoj i implementacija odabranih projekata Energetske zajednice biti prioritet tijekom idućih godina, a trebali bi ih financirati EBRD i EIB. Dodaje kako se problematičnim smatra da su neki od projekata usmjereni isključivo na izvoz električne energije umjesto zadovoljavanja domaćih potreba, dok će drugi produžiti ovisnost regije o ugljenu.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Duboko smo zabrinuti zbog nekoliko hidroenergetskih projekata u BiH i Hrvatskoj koji su dobili potporu Energetske zajednice i EU. Ti će projekti imati značajne okolišne i društvene utjecaje, stoga će WWF apelirati na nadležne domaće i europske institucije da ponovno pregledaju popis i eliminiraju projekte koji nisu u skladu s EU direktivama, rekao je Zoran Mateljak iz WWF-a.

Pippa Gallop iz CEE Bankwatch Network dodala je kako je vrlo razočaravajuće što je tijelo koje podupire EU kao prioritetne projekte odabralo one koji su u izravnom sukobu s dugoročnim klimatskim ciljevima EU, te ugrožavaju zdravlje lokalnog stanovništva, uključujući tri elektrane na lignit – Kolubara B i Nikola Tesla B3 u Srbiji, te Kosova e Re na Kosovu.

EU povjerenik Guenther Oettinger podupire projekte koji preusmjeravaju čistu energiju iz Balkana na EU tržišta, ostavljajući naše građane s posljedicama korištenja prljavog ugljena. Nadamo se da to nije početak nove energetske strategije EU, koja iskorištava lokalne resurse država kandidatkinja za ispunjavanje vlastitih ciljeva na području obnovljivih izvora energije, rekao je Garret Tankosić Kelly iz SEE Change Neta.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.