EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

U Banjoj Luci i Šipovu konferencija o lovnom i ribolovnom turizmu u RS-u

sipovo-ribolovMinistarstvo trgovine i turizma organiziralo je danas u Banjoj Luci Prvu konferenciju o lovnom i ribolovnom turizmu u Republici Srpskoj.

Ovaj dvodnevni skup organiziran je radi promocije lovnog i ribolovnog turizma, ali i sagledavanja postojećeg stanja i pozicioniranja lova i ribolova kao privrednih oblasti u tom bh. entitetu.

Ministrica trgovine i turizma RS-a Maida Ibrišagić-Hrstić ističe da je neophodno još raditi na upoznavanju domaćih i stranih gostiju o potencijalima u RS-u za lov i ribolov, navodeći da je RS i u tim oblastima još neotkrivena turistička destinacija.

“Interesovanje već postoji, RS ima dosta potencijala, imajući u vidu nezagađene rijeke i prirodne ljepote, ali je neophodno poboljšati stepen infrastrukture da bi se unaprijedila ta turistička oblast”, navela je ona.

Turistička organizacija RS-a već je prepoznala ribolov i lov kao veoma profitabilne grane koje treba još više unaprijediti.

Direktorica te organizacije Nada Jovanović ističe da o tome govori i podatak da je prošle godine u jednom danu 7.000 Italijana kupilo jednodnevne dozvole za pecanja u Šipovu.

I na rijekama u drugim gradovima u RS-u, kako je rekla, ne zaostaje interesovanje.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Jovanović je najavila i da će se raditi na otvaranju specijaliziranih lovišta.

Međutim, postoje i neke prepreke, jer lovci ne mogu izvesti trofeje, pa Jovanović očekuje da će ovaj skup dati odgovore i na zakonska pitanja i regulative u oblasti lovstva.

Prvi dan je predviđen za radni dio konferencije na kojoj će biti predstavljena različita iskustva i upoznavanje o dobroj praksi na institucionalnom i strukovnom nivou kada je riječ o razvoju lovnog i ribolovnog turizma.

Konferencija će drugi dan biti održana u Šipovu, u prirodnom ambijentu Turističkog kompleksa ”Pliva“.

One thought on “U Banjoj Luci i Šipovu konferencija o lovnom i ribolovnom turizmu u RS-u

  • U svim okolnim državama a naročito u Hrvatskoj redovno se subvenciniraju projekti na planu lovnog turuzma. Zna li ko kada će to biti praksa u Republici Srpskoj i BiH?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.