EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Zagreb postaje središte regionalnog ureda WWF-a

wwf-logoRegionalni ured svjetske nezavisne organizacije za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo bit će najkasnije do ožujka otvoren u Zagrebu, a nosit će naziv WWF Adria.

“Mislim da je sada u završnoj fazi dogovor da Zagreb bude sjedište regionalnog ureda WWF-a. Do ožujka ga očekujemo i mislim da je to apsolutno divna stvar za zaštitu prirode i potvrda da u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode vodimo pravu politiku zaštite prirode”, rekao je Hini pomoćnik hrvatskog ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.

Dodao je kako je o osnivanju WWF Adria u Zagrebu razgovarao s glavnim ravnateljem WWF-a Jimom Leapeom i direktorom WWF Mediteran Paolom Lombardiem, u Budvi u Crnoj Gori, u okviru druge međunarodne konferencije Parkovi Dinarskog luka.

Petra Boić Petrač iz WWF-a izjavila je kako je “vrijeme da mi u Hrvatskoj i u regiji napravimo nešto svoje”.

“Već dvije godine traje proces pokretanja ureda WWF-a u Zagrebu. Napokon smo dobili ‘zeleno svjetlo’ te će u veljači sljedeće godine, najkasnije u ožujku, biti osnovan WWF Adria. Ured će biti smješten u Zagrebu i pokrivat će teritorij Dinarskog luka ili Adrie”, izjavila je Boić Petrač.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Istaknula je da će za svih osam država WWF najkasnije od ožujka službeno raditi iz svog ureda u Zagrebu.

WWF je jedna od najvećih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode s gotovo pet milijuna pristaša i globalnom mrežom u više od 100 zemalja svijeta. U njih 70 posluje kroz nacionalne organizacije, a u ostalima ili kroz programske organizacije ili kroz partnere, druge nevladine organizacije. WWF-ovo poslovanje kroz programske organizacije slučaj je i s Hrvatskom koja do osnivanja WWF Adria, spada pod Mediteranski program. U pet desetljeća WWF je postao jedna od najvećih i najuglednijih nezavisnih svjetskih organizacija za zaštitu prirode.

Boić Petrač je podsjetila da je WWF u Hrvatskoj počeo djelovati 2000. kada je kroz partnerstvo sa Zelenom akcijom i još nekim organizacijama krenula suradnja na projektu za Nacionalni park Sjeverni Velebit. Od tada je WWF u Hrvatskoj stalno prisutan, uglavnom kroz partnerstvo na projektima, a službeno od 2010. kada je u Zagrebu zaposleno troje zaposlenika i poslovalo se kroz WWF Mediteran koje ima sjedište u Rimu.

Danas je 11 zaposlenih u Zagrebu, a imaju kolege i u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, rekla je Boić Petrač.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.