Najnovije vijestiReportaže

FOTO: Poziv ribarima na Drinu – U Branjevu obale okupirali ribolovci

VUKASIN_OSTOJIC_IZ_ZVORNIKA_VJESTO_IZVLACI_SKOBALJA_IZ_DRINEI u ove hladne zimske dane obale rijeke Drine na lokalitetu Branjevo, između Janje i Zvornika, naročito vikendom, pune su zaljubljenika u ribarski štap.

Na ovom lokalitetu je stanište i zimovnik za škobalja, pa se ova vrsta ribe najviše peca, ali se često za udicu  zakači i klijen i plotica.

Malo je ribara iz  Bijeljine i Janje koji nisu čuli za Senahida Adanalića, poznatog sportskog ribolovca i zaljubljenika u prirodne ljepote, koji svim ribarima predlaže da naredni vikend krenu pecati na obale Drine.

“Preporučujem  lov škobalja od Janje do Zvornika, te od Višegrada  do Foče. Pravo je vrijeme za pecanje ove vrste ribe, a Drina je poznata po njenom bogatstvu.”

Jedan od čestih posjetilaca Drine je i Vukašin Ostojić iz Zvornika, koji je proteklog vikenda upecao osam škobalja.

“Ponio sam kući pet riba, a ostalo pustio u vodu, jer sam često na obalama Drine i kući se ne vraćam praznog ruksaka.”, rekao je Vukašin.

Na lokalitetu Branjevo na rijeci Drini zatekli smo brojne ribare koji pecaju sa čamca i imali su dobrog ulova, a na desnoj obali Drine bilo je stotinjak ribara iz Loznice –Srbije. Na čamcu sam prelazio na desnu stranu rijeke Drine i na licu mjesta se uvjerio kako se ribari lijepo druže, uživaju u ljepotama  ove rijeke i pecanju. Dobra je saradnja svih ribara i lijeve i desne obale Drine.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Niz Drinu stiže i ribočuvarska služba SRD “Bistro” iz Zvornika. Oni su profesionalno vršili kontrolu ispravnosti ribarskih dozvola. Ribočuvari: Boban Popović, Dalibor Radić, Sead Vehbić iz Yvornika, te Milorad Antonić iz Loznice za „BistroBiH” i Dnevni Avaz su rekli: “Pozivamo sve ljubitelje prirode i ribolova da dođu na obale Drine. Ova rijeka je bogata ribljim fondom i riba dobro radi. Dođite,  riba dobro „grize“!”

“Ovo je pravo vrijeme za škobalja, samo treba biti strpljiv i čekati da se zakači. Drina krije veliko bogatstvo ribljeg fonda”, kaže  Senahid Adanalić iz Janje.

Zanimljivo je napomenuti da ribočuvari na Drini na lokalitetu  Branjevo nisu našli ni jednog ribara bez dozvole za pecanje. Ribočuvari podsjećaju da  za ribokradice nema mjesta na Drini  na vodama kojim gazduje SRD „Bistro“  iz Zvornika.

U Janji, na rijeci Janji na ušću u Drinu, zatekli smo dvadesetak ribara, inače čestih posjetilaca rijeke Janje koji su pecali škobalja i klena. Kako nam rekoše, riba dobro grize, ali su  većinom manji komadi. Među njima su bili: Osman Pilić, Ćazim Hamzić, Salko Kukuljčić, Džemal Kukuljčić i Jasmin Izić – raspalili su roštilj i pekli ribu, a uz  njih je i dobra rakija šljiva. Druže se po cijeli dan i love ribu.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Tako to rade ribari ovog kraja.

 Tekst i snimci: Ismet BAJROVIĆ

7 thoughts on “FOTO: Poziv ribarima na Drinu – U Branjevu obale okupirali ribolovci

  • Zna li ko na kom mjestu ima najvise ribe na drini u Foči

  • HITNO JE ODGOVORITE MI TREBA MI DA MALO ULOVIM RIBE ZA SVETOG NIKOLU MOJU SLAVU

  • bravo momci tako se uziva u ribolovu…..a za deju trazi dubinu 2,5 do 3 metra i da voda nije prebrza tako da mozes stopat plovak.napravi tesku krmu stavi kamen u nju i baci na mjesto gdje ces lovit.digni plovak tako dati mamac ide po dnu.skobalj ako je tu javice ti se u roku 1 sat il ce se izbacivat na povrsinu

  • dobra je ova reportaza.trebamo se svi ukljuciti kako bi se ovaj lokalitet sacuvao od mrezarosa. jer cinjenica je da gdje god ima ribe tu dolaze i mrezarosi, koji su gori i od kormorana,
    svaka cast za ribolovce,

  • hvala,jale na savjetu isplatilo se

  • nema na cemu,jel bilo ista?

  • ja sam jucer ulovio sarana 2kg na kukuruz sa aromom od ananasa i jednog klena 1 ,300kg

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.