EkologijaNajnovije vijestiVideo

VIDEO: Pješački pohod Zeničana “Marš na kisik” – Urgentni izlazak na Smetove

mars-za-kisikU organizaciji Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “Vedro“ Zenica organiziran je pješaki pohod i urgentni izlet na lokalitet sportsko-rekreativne zone na planini Smetovi, oko osam kilometara udaljog od Zenice.

Zbog sve veće zagađenosti zraka članovi udruženja Vedro su animirali građane da iz smogovito-maglovite Zenice krenu na sunčane proplanke Smetova po svoju dozu kisika.

Zenica trenuto, zbog industrijskog zagađenja i pogoršanih klimatskih uvjeta spada, je uz Sarajevo, Tuzlu i Kakanj, među najugroženije gradove u BiH.

“Za ovo ne treba zaista puno, trebaju vam malo deblje hlače, deblje čizme, jakna, manaj presvlaka, ruksak i ništa više”, kaže agilni Afan Abazović, portparol Udruženja “Vedro“.

Sudionicima veselog i prije svega zdravog izleta priključilo se stotinjak građana, koji su na Smetove stigli automobilima, što je također pohvalno i u svakom slučaju bolje nego pritiskati opcije „like“ ili „sviđa mi se“ na društvenim medijima.

“Velika je promjena, zaista lakše se diše, to je najvažnije i ovdje smo svi nasmijani, sretni više optimistični. U gradu smo dosta deprsivni i mnogo smo nesretnije, tako bih rekla”, prvi su utisci mlade Aleksandre Domuz.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

“Smetovi su danas privukli sve generacije. Na planini i čistom zrak čak i miris čaja je drugačiji. Zrak kojeg udahnemo je pravo bogastvo, naročito ako uzmemo u obzirom da je bar što se tiče najzagađenijih gradova u BiH. U Sarajevu, Tuzli, Kaknju i Zenici dozvoljena doza prekoračenja aerozagađenja potrošena je za narednih nekoliko godina. Hronična neizlječiva oboljenja iz zraka, kojeg udahnemo u gradu, mogu se javiti poslije dvadesetak godina”, kaže Nermin Talam, jedan od organizatora zeničkog izleta „Marš na kisik“.

I zaista uspjeli su u svojoj namjeri, jer im se pridružilo puno sugrađana, a najstariji učesnik izleta bio je 77. godišnji Zajko Šibonjić.

“Nije teško pošto dosta hodam, planinarim, uobičajio sam. Meni nije teško gdje god sam i kakvo god je brdo, navikao sam na to i nije mi teško. Ovi što sjede u kući i nama preko medija govore da ne izlazimo dobro im došlo, njima je potaman, a mi koji volimo hodati često iziđemo bar sedmično jednom, dvaput malo dalje i osjećamo se sigurno bolje nego oni koji su dole u gradu”, poručuje Šibonjić za zdrav život i duboku starost.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.