Kanton Sarajevo će za 700 dana imati postrojenje za prečišćavanje vode

precistac-butileUgovor za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama u Sarajevu potpisan je danas.

Potpisivanjem ugovora ozvaničen je početak radova rekonstrukcije, a rok za završetak je 22. novembar 2015. godine.  Vrijednost projekta je 50.116.595 KM.

Ugovor su potpisali premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, v.d. direktorica KJKP ”Vodovod i kanalizacija” Hasija Busuladžić, šef tima za implemetnaciju projekta ”Otpadne vode Sarajeva” Nermin Drnda te predstavnici firmi izvođača radova Unioninvesta Zlatko Čengić i Mirza Ferhatović i predstavnik Unioninvesta d.d. Sarajevo BiH i Passavant Roediger GmbH Njemačka Hasan Taskin.

Projekt rekonstrukcije će biti finansiran dijelom iz sredstava kredita Svjetske banke, a dijelom iz sredstava granta pretpristupnog IPA fonda u iznosu od 13 miliona eura.

Kako je istaknuto postrojenje će za 700 dana biti dovedeno u funkcionalno stanje sa stepenom prečišćavanja kao prije ratnih djejstava, a stavljanjem u pogon bit će stvoreni i neophodni preduvjeti za poboljšanje kvalitete života stanovnika Kantona Sarajevo i dalju nadogradnju procesa prečišćavanja na novom postrojenju do konačnog ispunjavanja uvjeta evropske i bh. legislative koja se tiče kvaliteta prečišćene vode koja se s postrojenja upušta u otvoreni vodotok.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Šef tima za implementaciju projekta ”Otpadne vode Sarajeva” Nermin Drnda je podsjetio da je postrojenje u rad pušteno 1982. godine, a da je izgrađeno u okviru projekta ”Zaštita čovjekove okoline”. Tadašnje postrojenje je projektovano za 600.000 ekvivalentnih stanovnika s mogućnostima proširenja.

“Obnovom postrojenja postići će se neškodljivo i nesmetano korištenje voda za sve korisnike nizvodno, i to za različite svrhe, od privrednih do rekreativnih. Direktne ekonomske koristi će se sastojati od pokretanja radova za domaće firme, jer se radi o ulaganju velikih sredstava”, kazao je Drnda.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je kazao da su vlasti čitav poslijeratni period pokušavale naći rješenje za rekonstrukciju postrojenja, ali da je trebalo toliko vremena jer se radi o veoma složenom procesu.

Kazao je da je dominantni izvor finansija zajam Svjetske banke u iznosu d 23,6 miliona eura, a slijede sredstava iz IPA fondova od 13 miiona eura i sredstava iz budžeta Vlade KS-a u iznosu od pet posto na kreditna sredstva.

Zeljković kaže i da je važna činjenica što će na postrojenju raditi domaći kadrovski kapaciteti uz međunarodnu stručnu pomoć.

Pročitajte i:   Na rijeci Lašvi u Busovači održan Međunarodni SPIN Kup (VIDEO)

“Kad  postrojenje bude pušteno u pogon uspostavit će se tehnološki proces prečišćavanja otpadne vode prikupljene kanalizacionom mrežom uspostavom tehnološkog procesa ispunit će se i zakonska regulativa o prečišćavanju otpadne vode”, dodao je Zeljković.

Tokom realizacije Ugovora nadzor će vršiti Una Consulting BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.