Federalna vlada utvrdila Nacrt Zakona o slatkovodnom ribarstvu

vlada-fbihZakon o slatkovodnom ribarstvu Federacije BiH, čiji je Nacrt na današnjoj sjednici u Mostaru utvrdila Vlada Federacije BiH, uređuje način korištenja i upravljanja vodenim biološkim resursima (ribe, rakovi, žabe i drugi vodeni organizmi), njihovu zaštitu, očuvanje i unaprjeđenje u kopnenim vodama, reprodukcija, uzgoj i selekcija riba i drugih vodenih organizama u objektima za akvakulturu i stručno osposobljavanje osoba uposlenih u slatkovodnom ribarstvu.

U priopćenju za javnost Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, navodi se kako je razlog za donošenje novog propisa u ovoj oblasti taj što postojeći ne reguliraju sportsko-rekreacijski i gospodarski ribolov, te djelatnost uzgoja ribe.

Također, nisu definirani akvakultura, ribarski ispiti i dozvole, kao ni druga pitanja bitna za slatkovodno ribarstvo. Uz to, potreba za izmjenu javne politike u ovoj oblasti je i u tome što postojeći propisi ne doprinose dovoljno učinkovitom upravljanju, odnosno zaštiti i održivom korištenju ribljeg fonda u ribolovnim vodama.

Uz ostalo, Zakonom je federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva data mogućnost osnivanja federalnih zavoda za slatkovodno ribarstvo za vodna područja Save i Jadranskog mora. Resorni ministar, također, može predložiti imenovanje Savjetodavnog vijeća za slatkovodno ribarstvo, a imenuje i Povjerenstvo za ispite u slatkovodnom ribarstvu.

Pročitajte i:   Bistro BiH: Avantura na Bilećkom jezeru (VIDEO)

U nadležnosti županijskih ministarstava je vođenje Ribolovnog katastra kojim se evidentiraju pokazatelji o površini i granicama ribolovnih područja i ribolovnih zona, količini i vrstama riba, te korisnicima ribolovnih prava. Ova ministarstva, također, izdaju dozvole za gospodarski ribolov (na razdoblje od šest godina) nakon provedenog javnog natječaja, te uz određenu naknadu, navodi se u priopćenju.

5 thoughts on “Federalna vlada utvrdila Nacrt Zakona o slatkovodnom ribarstvu

 • 23. Januara 2014. at 10:46
  Permalink

  Prema ovim izmjenama, u novi zakon su se ugradila gomila birokrata koja ce pare uzimati lopatom (ili barem tako planiraju).

 • 23. Januara 2014. at 11:32
  Permalink

  Cico, mi smo dodali dosta dobrih stvari u Nacrt zakona koji su opet najmanje pravila Udruženja, odnosno oni koji i poznaju probleme. Prvi zakon je rađen da se zna koliko je savezovo, u ovaj su se ugrađivala ta neka savjetodavna vijeća i nešto što se uspjelo poslati od udruženja jer su nam prošle godine naprasno skraćivani datumi do kada su se mogli dostaviti prijedlozi i održavane pozivne Javne rasprave.
  U ovom priredlogu zakona mi smo imali i opciju uvođenja jedinstvene federalne dozvole, no vjerovatno je to izbačeno iz nacrta.
  Nadati se nekoj trećoj sreći… 🙁

 • 23. Januara 2014. at 12:50
  Permalink

  Procitao sam Nacrt zakona, dobra stvar je sto su smanjene mogucnosti tumacenja zakona kako ko hoce i primjenjivanja samo onoga iz zakona sta mu odgovara (mislim na korisnike udruzenja, akvakulturu i ove iz “privrednog ribolova), ova savjetodavna vijeca ce biti popunjena stranacki i rodbinom (u HNKu sigurno, znam i kandidate), a kada Zakon stupi na snagu pisacemo prijave (argumentovano) pa cemo vidjeti sta ce inspektori i ova vijeca konkretno uraditi u konkretnim slucajevima, posto je barem u HNK-u sto se tice stanja ribljeg fonda “dogorjelo do nokata”.

 • 28. Januara 2014. at 21:29
  Permalink

  senade, pozdravljam inicijativu o jedinstvenoj dozvoli. samo da te pitam, posto vidim da si upucen, da li ce biti javna rasprava o ovom zakonu i ako ce biti od kada do kada traje?
  Unaprijed hvala.
  Lp i Bistro.

 • 28. Januara 2014. at 23:25
  Permalink

  Kako napisah, bila je “Javna rasarava”, ali na koju su pozivani oni koji će aminovati nacrt bez ikakve rasrpave. Sve je to bilo prošle godine u martu, čini mi se.
  Evo nađoh, ovaj članak će ti dati više detalja o događajima od prije godinu dana:
  http://www.bistrobih.ba/nova/?p=26684

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.