EkologijaNajnovije vijesti

Ministarstvo RS-a odbacuje navode ekologa u vezi s termoelektranom Stanari

rs-termoelektrana-stanariTermoelektrana “Stanari” kod Doboja dobila je ekološku dozvolu u skladu sa zakonskim propisima, a granične vrijednosti zagađenja usklađene su s Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisija iz postrojenja za sagorijevanje.

Ovo je saopćeno za Fenu iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS), u povodu informacije da je Centar za životnu sredinu iz Banje Luke, zajedno s organizacijom „ClientEarth“, predao žalbu Sekretarijatu Energetske zajednice vezano za izgradnju termoelektrane u Stanarima.

U žalbi se navodi da je u ekološkoj dozvoli za ovu termoelektranu, čija je izgradnja počela u maju prošle godine, “dozvoljeno zagađenje 2-3 puta više” od propisanog u EU Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje (LCPD).

Ekolozi smatraju i da su „prekršene i obaveze prema EU direktivi o procjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) budući da su promjene u projektu, koje su nastale nakon izdavanja ekološke dozvole, toliko velike da zahtijevaju novu Studiju uticaja na životnu sredinu, koja nije izrađena“.

Podsjećaju da je originalni projekt, za koji je urađena studija, promijenjen tako da se umjesto termoelektrane ukupne snage od 410 MW i efikasnosti od 43 posto gradi termoelektrana od 300 MW sa smanjenom efikasnosti od 38,5 posto.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

Međutim, iz resornog ministarstva navode da je, izmjene na postrojojenju TE “Stanari”, u smislu instalirane snage, pratilo je i izmjenu rješenja o ekološkoj dozvoli.

“Smanjenje instalisane snage TE “Stanari” u praksi znači manju potrošnju resursa, sirovina, vode i i energije. Emisije iz postrojenja su znatno manje iz objekata s manjom instalisanom snagom”
, navode u tom resoru Vlade RS-a.

Podsjećaju da su bili obavezni, da u slučaju promjena u propisima koji se odnose na granične vrijednosti, a u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, izvrše vanrednu reviziju već izdate ekološke dozvole.

Kako bi se bolje pratilo donošenje direktiva Evropske unije koje se između ostalog odnose i na postrojenja za sagorijevanje, na niovu Bosne i Hercegovine je, kako podsjećaju, formirana Radna grupa za životnu sredinu Energetske zajednice koja zajedno s drugim zemljama članicima Energetske zajednice (zemlje regiona) analizira direktive EU i u skladu s tim dogovora rokove za provođenje novih uvjeta u ovoj oblasti.

Informacije se redovno ažuriraju na interent stranici Energetske zajednice.

Republika Srpska je prilikom donošenja Zakona o zaštiti životne sredine i drugih zakona i podzakonskih akata kojima se uređuje ova oblast pokazala odlučnost da se zakoni usklade s direktivama Evropske unije u onoj mjeri u kojoj zakon može biti primjenjiv u praksi, a kako je to i definirano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između država članica EU i BiH te Odlukom o postupku usklađivanja zakonodavstva Republike Srpske za pravnom tekovinom Evropske unije i pravnim aktima Vijeća Evrope, navode iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.