EkologijaNajnovije vijesti

Ekološka dozvola za mini hidrocentralu na Spreči

Spreca-452345Firma “EEH-Hidroenergija” iz Gračanice dobila je od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona ekološku dozvolu za izgradnju protočne mini hidroelektrane na rijeci Spreči, koja je međuentiteska linija između Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno opština Petrovo i Gračanica.

Centrala, u koju će biti investirano više od četiri miliona maraka, treba da bude izgrađena u naredne tri godine, a investitor garantuje da neće biti plavljeno obradivo zemljište u Sprečanskom Polju, na području opštine Petrovo.

Nakon izrade projektne dokumentacije, u opštinama Petrovo i Gračanica biće organizovane javne rasprave na kojima će predstavnicima vlasti i mještanima biti omogućeno da, prije konačne dozvole za rad, iznesu zamjerke na projekat.

Skupština opštine Petrovo je sredinom jula prošle godine dala saglasnost za izdavanje prethodne vodne saglasnosti preduzeću iz Gračanice.

Mještani Petrova, koji su vlasnici parcela u neposrednoj blizini mjesta gdje je planirana gradnja minihidroelektrane na Spreči, nisu imali ništa protiv ovog projekta.

Investitor će o svom trošku očistiti 700 do 900 metara riječnog korita, u istoj visini urediti obje obale, sanirati most na rijeci Spreči na putu Petrovo – Orahovica, a opštine Petrovo i Gračanica imaće prihod od koncesione naknade.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.