EkologijaNajnovije vijesti

U Kaknju javna prezentacija ‘Močvara Bistrik – zaštićeno područje’

mocvara_bistrikU sklopu obilježavanja Međunarodnog dana močvara sutra će se u Omladinskom centru u Kaknju održati javna prezentacija o temi “Močvara Bistrik – zaštićeno područje”.

Javna prezentacija je ujedno i završetak projekta “Promocija zaštite močvare Bistrik“ kojeg je finasirala Općina Kakanj, a realizovalo Ornitološko društvo “Naše ptice”.

Prezentaciju pod nazivom “Močvara Bistrik – zaštićeno područje” upriličit će mr. sci. Dražen Kotrošan, a “Osjećam se kao u raju” naziv je prezentacije filma o močvari Bistrik autora Ilhana Dervovića, koja će također biti održana u Kaknju.

Trenutačno su ekosistemi na području močvare Bistrik još uvijek solidno očuvani, ali zbog stalnog pritiska (npr. paljenje, izletnici, uznemiravanje životinja, krivolov) su u opasnosti da budu degradirana.

Zbog toga je kod nadležnog ministarstva Zeničko-Dobojskog kantona pokrenut proces zaštite ovog područja, odnosno da se područje močvare Bistrik proglasi zaštićenim područjem kategorije „Zaštićeni krajolik/pejsaž“, saopćeno je iz Ornitološkog društva “Naše ptice”.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH za mlađe kategorije u disciplini lov ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.