Iz regijeNajnovije vijestiVideo

Bидео: Kорморани десеткују рибљи фонд

kormorani_feb_2009У приобаље Дрине код Малог Зворника и ове зиме стигли су корморани, птице које годинама “опседају” то подручје и десеткују рибљи фонд на језеру и реци. Корморани, који су се на овом подручју појавили пре 20 година, немају природне непријатеље и дневно могу да поједу по пола килограма рибе.

Милорад Мићић из Доње Борине на Дрини пеца већ 50 година. У потрагу за рибом дошао је десет километара узводно и каже, сваке зиме доласком корморана, рибе је све мање.

“Увек је било у овом периоду и то су такозвани зимовници где ми знамо где има рибе, али они  изгледа боље од нас знају и онда они пре дођу до свог плена него ми. Међутим, понешто се ипак улови, али не тако као некад”, каже Милорад Мићић, риболовац.

Са њим се слажу и други риболовци са Дрине и Зворничког језера према чијим проценама ће корморани  оком 100 дана, колико бораве на језеру, извадити око 100 тона рибе.

Pročitajte i:   Održano 2. kolo Premijer lige BiH u lovu šarana i amura

“То не може на штап да се излови, ниједан риболовац не може колико корморани могу да направе проблема. Корморани су велике штеточине, они уништавају млађ”, кажу мештани.

httpv://www.youtube.com/watch?v=lZt2OYJT6C4

Корморани, који су се на овом подручју појавили 1995. године, немају природне непријатеље, а дневно могу да поједу око пола килограма рибе. Ове рибокрадице, највећи су истребљивачи рибе  тврде риболовци, који, пошто је корморан заштићена врста, немају начина да се без помоћи државе боре да заштите рибљи фонд.

“Поједине врсте риба су толико угрожене да чак прети њихов биолошки нестанак,  а да не кажемо о штети која настаје од повређивања од тог његовог оштрог кљуна, од стреса који доживљава риба па не може ни да се множи. Огроман, огроман проблем уопште и за државу Србију и за реке”, каже Миодраг Ћирић.

Европска заједница је 1980. го­дине прогласила корморане за угрожену врсту и уведена је забра­на лова на њих. Међутим, због огромних штета које наносе риб­љем фонду и брзог размножава­ња, забрана је укинута 1996. годи­не свуда, осим у Србији.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.