EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Prvi Kinez koji tuži vladu zbog smoga

kina-zagadjenjeLi Guixin, stanovnik grada Shijiazhuanga u Kini koji je stalno obavijen smogom, prva je osoba u zemlji koja je tužila vladu zbog nerješavanja problema zagađenosti zraka, prenosi Reuters.

Li, stanovnik Shijiazhuanga, glavnog grada provincije Hebei, podnio je tužbu okružnom sudu i zatražio da općinski ured za zaštitu okoliša “radi svoj posao i kontrolira zagađenje zraka kako to nalaže zakon”, piše list Yanzhao Metropolis.

Od spomenutog ureda traži odštetu za stanovnike grada zbog zagađenja zraka koje doslovce guši.

Još se ne zna hoće li sud prihvatiti njegovu tužbu.

“Tražim odštetu lokalnih vlasti kako bih svakom stanovniku ukazao da smo, usred sve te guste zagađene magle, mi stvarne žrtve”, rekao je Li za dnevni list, prenosi portal croenergo.eu.

“Osim opasnosti po zdravlje, trpimo i gubitke u gospodarstvu i te gubitke moraju snositi vlada i uprave za zaštitu okoliša jer vlada ubire korporativne poreze”, dodao je.

Cijela sjeverna Kina ovih dana proživljava najgore zagađenje zraka u posljednjih nekoliko mjeseci. Gradovi u Hebeiju, jednoj od glavnih industrijska regija koja okružuje Peking, najzagađeniji su gradovi u Kini.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Zagađenje je uglavnom posljedica zastarjelih pogona za proizvodnju i preradu čelika, ugljena i cementa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.