EkologijaNajnovije vijesti

Apel za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine

natasa-crnkovicCentar za životnu sredinu i međunarodna organizacija International Rivers pozivaju na zaštitu visoko vrijednih rijeka u Bosni i Hercegovini, koristeći 22. mart, Svjetski dan voda, da aktuelišu ovo pitanje.

Bosna i Hercegovina je zemlja kvalifikovana kao jedna od najbogatijih u Evropi, pa čak i u svijetu, po svojim vodenim resursima. Svjetski institut za resurse je 2013. godine objavio istraživanje sa rangiranjem riječnih slivova , vrjednujući Bosnu i Hercegovinu kao zemlju sa veoma bogatim i izdašnim rijekama, što će biti od presudnog značaja u budućnosti. Međutim, upravljanje vodama u BiH je na veoma lošem nivou i većina vodenih tijela se suočavaju sa zagađenjem, nezakonitim nasipima i obaloutvrdama, planovima za hidroelektrane i drugim problemima.

Jedna od dugoročno najvećih prijetnji dolazi od planova za izgradnju novih hidroelektrana, što upravo pokazuje nedostatak dogotrajnih, održivih i strateških pristupa prema zaštiti i mudrom korištenju rijeka.

“Žurba za neodrživim ekonomskim profitom je jasna iz mnogobrojnih i iracionalnih planova za hidroenergetske projekte, čak i u zaštićenim područjima, kao što je slučaj sa planiram hidroelektranama na rijekama Sutjeska i Hrčavka u Nacionalnom parku Sutjeska”, izjavila je Nataša Crnković, Predsjednica Centra za životnu sredinu, te dodala „Voda je neophodan resurs, koji moramo sačuvati potomcima, kako zbog pitke vode, tako i zbog njene važnosti za poljoprivredu, industriju, turizam i uostalom bilo kakve ljudske aktivnosti. Razvoj ne smije da podrazumijeva uništavanje najvrijednijih rijeka u BiH kao što su Sana, Una, Vrbas, Neretva i druge manje, ali dobro očuvane rijeke“.

Zachary Hurwitz iz International Rivers dodaje „Računanje svih troškova koje hidroelektrane imaju, od socijalnih, ekoloških, klimatskih do ekonomskih može ilustrativno pokazati da hidroelektrane nisu najjeftinija energetska opcija. Dugoročni pristupi u planiranju upravljanja vodim resursima i energijom, kao što su planiranje integralnih resursa i upravljanjena vodotocima, su sigurno u najboljem interesu za Bosnu i Hercegovinu“.

Pročitajte i:   PREDSTAVLJAMO: Pribor i oprema za ribolov 'Fleshpot' doo Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.