EkologijaNajnovije vijesti

Obilježen svjetski dan voda u BiH

VODA_i_energijaPod motom “Voda i energija” u protekla dva dana  u odličnoj organizaciji Agencije za vodno područje rijeke Save održano je kroz različite prezentacije i učešće eminentnih profesora i dekana fakulteta, te raznih organizacija, studenata, predstavnika SRS Federacije BiH, u Zenici je održano savejetovanje, prezentacija naših vodnih resursa, prezentacija našeg trenutnog odnosa prema vodama.

Konstatacija je da smo po vodnim potencijalima 7 u Evropi. Naš hidro potencijal ne koristimo dovoljno. Prema vodama odnosimo se na neadekvatan način. Vode zagađujemo, rijeke i jezera nam služe kao otpadni kanali. Uništava se flora i fauna, u cilju profita pojedinih korisnika vodnih resursa, a zaštita voda u komparaciji sa dobiti tih koji imaju enormne prihode i zarade od korištenja voda, posebice elektroprivreda i ulaganje u zaštitu voda, flore i faune je zanemarljiva.

Posebno je sve učesnike dojmilo izlaganje vezano za jezero Modrac i stanje u kom se nalazi ova naša akumulacija, a to je na razini kritičnog, gledano sa aspekta zagađivanja i odnosa subjekata koji koriste vodu iz jezera Modrac.

Na kraju skupa doneseni su zaključci koji će biti prezentirani u zborniku radova i dostavljeni svim učesnicima savjetovanja posvećenog obilježavanju Dana voda.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Prof. dr. Tarik Kupusović, eminentni stručnjak u oblasti upravljanja vodama je rekao: “Mnoge stvari se kreću, imamo ljudske potencijale i znanje kako da riješimo probleme u gospodarenju vodama, tu su kako se polako počinjemo približavati Evropi i iskustva i direktive EU, a suština značajnih promjena  je promjena političke klime koja će omogućiti da pitanje voda postavimio na pravo mjesto i eliminiramo sve ono što nas podsjeća  prvi članak  Evropske povelje o vodama:

1. Bez vode nema života. Ona je dragocjeno dobro prijeko potrebno u svakoj ljudskoj djelatnosti.

Ako se budemo  držali ovog, biti ćemo mnogo zadovoljniji, zdraviji, a imat ćemo budućnost… i mi i generacije koje dolaze…

UČESNICI SKUPA U ZENICI IZ SRS FEDERACIJE BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.