Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Aktivnosti Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva: Kontejneri, poribljavanje, takmičenje, ‘Let's do it'…

Sanitarni kontejner postavljen na jezeru Starača
Sanitarni kontejner postavljen na jezeru Starača

U jednoj sedmici i previše aktivnosti, neke su završene, neke tek predstoje. Ali svaka realizovana daje više elana članovima udruženja da realizuju naredne.

Proteklog vikenda je izvršeno poribljavanje jezera Starača sa 50 kilograma kalifornijske pastrmke, dok je jučer završeno postavljanje sanitarnog i stambenog kontejnera na samom jezeru. Time je na jezeru kvalitetno i konačno riješen sanitarni čvor, jer je u prošloj godini, zahvaljujući donaciji Njemačke ambasade u BiH, na jezeru postavljena posuda ekološke septičke jame.

„Zahvaljujući prijatelju Udruženja „Bistro!“, bosanskom zetu i ribolovcu Johnotanu Brownu, Udruženje je od NATO snaga u BiH kao donaciju dobilo 5 kontejnera. Mi smo po jedan kontejner poklonili našim prijateljima iz USR „Busovača“ za njihov revir „I.P. Oko“ na rijeci Lašvi i USR „Sarajevo 1906“ za ribarsko-takmičarsku stazu u Lađenici (Dobroševićima). To su dva projekta koja se moraju nagraditi, jer su se od lokalnih deponija i devastiranih vodotokova napravile lijepe i posjećene vode – isto ono što i mi pokušavamo sa vodotocima na teritoriji opštine Ilijaš. Mi znamo koliko truda i odricanja je trebalo članovima tih Udruženja da uspiju realizovati ta dva projekta.“, rekao je predsjednik Udruženja „Bistro!“, Adnan Osmanagić.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Već naredni vikend, na jezeru Starača je nastavak aktivnosti – u subotu i nedjelju će se održati dva kola udruženjskog takmičenja USR „Sarajevo 1906“ u disciplini „lov ribe udicom na plovak“, a u nedjelju, uporedo s takmičenjem, u sklopu akcije „Let's do it“, članovi Udruženja „Bistro!“, USR „Sarajevo 1906“ iz Sarajeva, te Jedinstvene organizacije mladih „Veto“  i Udruženja „Lo'for“ iz Ilijaša će čistiti lokaciju oko jezera i uz rijeku Bosnu.

„Očekujemo da će se taj dan na jezeru okupiti 40-ak volontera i da ćemo uspjeti ukoniti sav preostali otpad sa obale jezera. Pozivamo i sve ostale zainteresovane ribolovce i ljubitelje prirode da nam se pridruže 27. aprila kada bude realizacija akcije „Let's do it“.“, poručuju iz Udruženja „Bistro!“ iz Sarajeva.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ldSI1bjdddE
httpv://www.youtube.com/watch?v=Dy99xnHVQgc

3 thoughts on “Aktivnosti Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva: Kontejneri, poribljavanje, takmičenje, ‘Let's do it'…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.