Najnovije vijestiVremeplov

Vremeplov: COF – Mladice vole pletenicu

COF
Cof

Tražeći nešto po starim stvarima naletih na kopiran članak iz prijeratnih “Večernjih novina” pod naslovom “Mladice vole pletenicu” u kojem pored slike stoji ukratko tekst sa objašnjenjem kako napraviti “Cof” ili “Pletenicu”. Zbog  jako loše kopije tekst ću prekucati u cjelosti, a sliku sa oznakama ću postaviti u dnu teksta.

“Cof” je nesumnjivo jedan od najboljih mamaca za lov mladice pa i krupnih pastrmki. U nekim krajevima zovu ga još i “pletenica”.

To je zapravo mamac koji u prirodi predstavlja paklare u ljubavnom zanosu. S obzirom da uskoro počinje prava sezona lova mladice pokušaćemo ukratko da objasnimo kako se on pravi.

Prethodno moramo obezbjediti sljedeći materijal: 2 veće trokuke (F), jednu olovnu kapu (B), veću crvenu, žutu ili bijelu perlu (C), osam krakova (traka) od gume, po mogućnosti debljih, žute, bijele ili maslinaste boje (E), nekoliko manjih crvenih perli (G), polučeličnu žicu koja se upotrebljava za izradu leptirica (A,H) i jednu veću kupovnu alku (D). Od polučelične žice prvo napravimo omču i spojimo je sa alkom (D).

Pročitajte i:   Koalicija za Sanu: Čista Sana je naš imperativ

Na slobodnom kraju nanižemo veću perlu (C) i svih osam gumenih krakova koji su dugački 12 centimetara, a široki 3 do 5 milimetara. Preko perle (C), a ispod olovne kape (B) ravnomjerno ćemo rasporediti gumene trake, pritegnuti ih i na glavi cofa napraviti završnu omču (A). Zatim na alku (D) montiramo trokuku (F) i žicu (H) koja ne treba da bude dužaod 4 centimetra. Na nju nanižemo nekoliko omanjih perli (G) i na kraju namontiramo trokuku (F). Gumene trake obavezno treba podrezati tako da budu 2 do 3 centimetra duže od donje trokuke.”

Eto drage kolege imao sam želju da ovaj članak podjelim sa vama i nadam se da će ovo nekome koristiti, a posebno mladičarima.
BISTRO!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.