Iz svijetaNajnovije vijesti

Donirana kolekcija fosila starih 85 miliona godina

fosil-ribaKolekcija 85 miliona godina starih fosila, koji uključuju ribu veliku poput bijele psine, donirana je novom muzeju u Kansasu nakon što je, zahvaljujući apelu naučnika, odbačena ideja muzeja u San Diegu da ih se proda na aukciji.

Prirodnjački muzej u San Diegu lani je odustao od plana o prodaji fosila, koji bi vrijedili stotine hiljada dolara na aukciji, pošto je dio naučnika pozvao da tako vrijedan prethistorijski materijal ostane u nekoj javnoj ustanovi.

Muzej u San Diegu najavio je da će donirati fosile muzeju Overland Park kod Kansas Cityja koji se otvara u ponedjeljak.

Odluka o doniranju fosila vremenski se podudara sa žustrom raspravom koja se vodi unutar američke muzejske zajednice o tome treba li prodavati dijelove muzejskih kolekcija kako bi muzeji namaknuli novce.

Pet predmeta koji se doniraju muzeju kod Kansas Cityja iskopani su u Kansasu početkom 20. stoljeća. Oni uključuju kostur gotovo pet metara dugačkog Xiphactinusa, opasne ribe iz doba dinosaura, poznate po čeljusti sličnoj onoj u buldoga.

Drugi zanimljiviji eksponat je više od 5 metara dugačak kostur Platecarpusa, vrste morskog gmaza poznatog i kao mozasaur. Najveći primjerci te vrste dosegli su i 15 metara i bili jedni od najvećih grabežljivaca svih vremena.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.