EkologijaNajnovije vijesti

Klizište izronilo jezero od kojeg zastaje dah

jezero-720x350Ogromno klizište koje se pokrenulo u šumskom reonu zvanom Krmare, 12 kilometara od mjesta Mehurići kod Travnika, formiralo je jezero od kojeg zastaje dah.

Naime, u gornjem slivu rijeke Jasenice usljed pokretanja cijelog brda u korito rijeke, od nanosa kamena, stabala i zemlje, formirana je brana širine između 50 i 80 metara, prenosi bportal.ba.

Tom prilikom nastala je veća akumulacija, tačnije jezero dužine oko 500, širine 30 do 50 , a dubine oko 20 metara.

Pomijeranjem zemljišta od kiša koje su proteklih dana neprestalno padale, te topljenjem snijega kojeg je krajem maja na planini Vlašić napadalo preko metar, u opasnost je dovedeno više stočara iz obližnjih sela, čije su livade i planinske kuće u kojima borave tokom ljetne ispaše klizišta snijela u rijeku Jasenicu. Tom prilikom nije bilo ljudskih žrtava.

Međutim, dalji opstanak novoformiranog jezera mogao bi se opisati kao ˝biti ili ne biti˝.

Dok se dio starijih mještana neizmjerno plaši pucanja prirodne brane, koje bi u opasnost dovelo dio Biljanske doline (oko 10.000 stanovnika), mlađi i oni željni avanture već uveliko planiraju poribljavanje istog jezera potočnom pastrmkom, te kupanje u kristalno čistoj vodi ili bavljenje rekreacijom na ovom području.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Priroda je na sebi svojstven način za nekoliko sati napravila čudo koje zaustavlja dah i izaziva divljenje. Jezero sa bistrom vodom okruženo je šumom lisičara i četinara i moglo bi se svrstati u prirodne ljepote. Slobodno se može i uporediti sa primjerima netaknutih prirodnih oaza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.