EkologijaNajnovije vijesti

VIDEO: 5. juni – Dan zaštite životne sredine

U više od 100 zemalja širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. juni.

World-Environment-Day-New-WallpapersSvjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije UN-a u Stockholmu (1972) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Tematske proslave Svjetskog dana zaštite životne sredine su u do sada uključivale inicijative za zaštitu zemlje, vode, ozonskog omotača, sprečavanje nepovoljnih klimatskih promjena, širenje pustinja i podršku održivom razvoju. Obilježavanja širom svijeta uključuju ulične skupove, biciklističke trke, koncerte s pozitivnim porukama o zaštiti okoliša, sadnju drveća,  recikliranje, kampanje čišćenja…

Ovu godinu UN je proglasio međunarodnom godinom malih otočnih država u razvoju, a poruka ovogodišnjega Svjetskog dana zaštite okoliša je Podignite glas, a ne nivo mora.

Ovaj dan spaja ljude iz svih slojeva društva u zajedničkom nastojanju da svoju okolinu učine čistijom, zelenijom i ljepšom, kako za sebe, tako i za buduća pokoljenja. Svi smo podjednako važni u ovoj inicijativi, i obilježavanje ovog dana je i moguće zbog učešća svih nas.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

U nastavku pogledajte videoporuku UNEP-ovih ambasadora dobre volje, Dona Cheadlea, Yaya Tourea, Gisele Bündchen i Iana Somerhaldera.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Mjf_MrTCt3s

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.