Najnovije vijestiOstale vijesti

Centar za životnu sredinu: Odgovor na demant Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

rs-termoelektrana-stanariMinistarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju ne uspijeva da odgovori na osnovna pitanja

U ponedjeljak 6.10.2014. godine, Centar za životnu sredinu javno je ukazao na propuste Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske kod usvajanja više spornih Studija uticaja na životnu sredinu za niz iznimno štetnih projekata. Međutim, jedini odgovor koji su dobili je niz suvišnih administrativnih izgovora sa kojim se suočavaju godinama, kako kažu u ovom Ministarstvu.

Igor Kalaba, Koordinator kampanje „Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva“ izjavio je: „Nadležno ministarstvo nije direktno odgovorilo niti na jedan navod iz naše studije već se posvetilo detaljima koji su daleko od činjenice i problema koje smo iznijeli pred njih i javnost: Studija uticaja na životnu sredinu za termoelektranu Ugljevik 3 obiluje nedostacima najosnovnijih informacija i greškama u proračunima! Ko god želi u to može da se uvjeri, studija je javna i nalazi se na našoj internetskoj stranici”.

Iz Centra dalje upozoravaju da ovo svjedoči o očiglednom nemaru nadležnih kada se radi o odobravanju Studija uticaja na životnu sredinu. Po cijenu zdravlja i životne sredine potencijalno opasni projekti sa nepotpunim i nestručnim studijama dobijaju ekološku dozvolu. Ovakav pristup takođe otežava razvijanje dobrih praksi, u okviru energetskog sektora: obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu dodaje: „Iako smo u ovome naravno subjektivni, smatramo da Centar za životnu sredinu u skladu sa svojim kapacitetima ovim pitanjima nažalost pristupa ozbiljnije od Ministarstva koje raspolaže daleko većim resursima i čija je to nadležnost. Samim tim, Ministarstvo bi trebalo i da snosi daleko veću odgovornosti i da se u skladu sa tim počne ponašati”.

Iz Centra poručuju: Pozivamo Ministarstvo, u ovom ili slijedećem sazivu da se odazove na naše pozive, preuzme odgovornost i zahtjeva  izradu nove Studije uticaja na životnu sredinu po evropskim standardima sa analizama koje pokazuju kakve posljedice realizacija  ovog projekta može imati po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu je trenutno u procesu prikupljanja potrebnih informacija za novu studiju – analizu uticaja koju će rad novih termoelektrana u Ugljeviku i Stanarima imati na zdravlje okolnog stanovništva. Ističu da im je najveća prepreka dolazak do osnovnih informacija, upravo onih koje nedostaju u spornoj Studiji uticaja na životnu sredinu, a trebale bi biti njena srž!

Pročitajte i:   Donji Vakuf: Održan Kup 'Open Ajvatovica 2024'

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.