Najnovije vijestiReportaže

Mušičarenje: Lov na mušicu i pastrmka

215_001Ili: Zašto me pitaš gdje idem i šta lovim?
Piše: M e r s a d   R a j i ć

Danas se slobodno može reći, ne tvrditi, da prilikom pominjanja riječi “mušica” i “mušičarenje” obični čovjek, ali i poneki mušičar, pred svojim očima imaju viziju lova na pastrmku, eventualno lipena, ali za lov na druge ribe, pojam mušičarenja je djelimično ili potpuno stran i nepoznat.

U čemu je tajna i zašto se ova dva pojma često poistovjećuju iako se danas, i kod nas, mogu primjetiti pojave lova na mušicu i drugih vrsta riba!

Često puta, odlazeći u ribolov, dok se pakujete i stavljate ribarsku opremu u automobil, komšija, prijatelj, slučajni prolaznik, ako poznaje vas ili prepozna opremu, on će vas svjesno ili nesvjesno, upitati: “Jel’ ti to ideš u lov na pastrmku?”– i većina vas ovaj njegov upit prihvata kao činjenicu bez razmišljanja, jer vam je to pitanje apsolutno normalno i potpuno vam odgovara.

Teško bi bilo zamisliti mušičara koji se sprema za ribarenje a komšija ga upita da li ide loviti, recimo, deveriku ili mrenu. Bez namjere da vrijeđam, ili ne daj Bože potcjenjujem, one ribolovce koji love ovu vrstu riba.

Također, mislim da ni komšija ili prijatelj, sa ovim upitom nije mislio ništa ružno, samo je iskazao svoje nepoznavanje ribolova a htio je da bude učtiv i prijazan. Ali za mušičara, sa mahačem to bi bilo pomalo nezgodno, možda i uvrijedljivo. Nisam siguran kako bih mogao opisati osjećaj koji se javlja u duši iskusnog zaljubljenika u mušičarenje. Ostavljam to svakom od vas.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

Nekoliko ovdje napisanih ideja bi se mogle pretpostaviti samo kao zamisli, ideje i koje nisu nigdje potvrđene i ne pripadaju nikakvoj dokazanoj tvrdnji niti se sa njima naglašava postojanost neke gole istine. Bile su i ostaju samo ideje. Da se zabavimo.

Kada je Elijan, iako nikad nije bio ribolovac, prije 1800. godina u vrlo lijepom zapisu opisao ono što je čuo od nekog, (možda vojnika, komšije ili prijatelja) a što će se danas tretirati kao “rođenje” mušičarstva, kako se negdje u Makedoniji (nije onoj našoj) na rijeci Astreus lovi riba, nije ni slutio da je otpočeo kotrljanje lavine sa jednom vrlo malom grudom snijega. Kao što sam napisao to se desilo oko 200-te godine ovog vijeka u praskozorje lova na mušicu. On nije spomenuo pastrmku ali je spomenuo ribu čija je koža popunjena pjegama i svi su njegov zapis prihvatili kao da je to bio lov pastrmke na umjetnu mušicu. Zamislite da je to bila riba sunčanica ili crvenperka i da je on u svom napisu napomenuo ime te ribe. Kako bi onda tekao razvoj mušičarstva?

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Kažu da je oko 1200 g.n.e. Wolfram von Eisenbah spominjao nekog ribara kako gaza po vodi i lovi ribu na pernatu udicu koja visi na konjskoj struni i poskakuje na vodi. Taj mora da je bio na proputovanju kroz naše krajeve i gledao našeg ribara kako sa zavrnutim nogavicama dugačkih gaća, ako ih je uopće imao, gaza vodom i lovi pastrmku. I gle čuda, on u svom zapisu dodaje, da se uz pastrmku, lovi i lipen.
Kakva čuda!
A ima ih i kod nas u Bosni sve oni “okaši”. Preko kile.

U Kanadi, Nov. 06. 2014.
Nastaviće se…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.